Ministarstvo finansija BiH
0

Za parking i stanove funkcionera 8,8 miliona KM

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Za plaćanje zakupa u ovoj godini iz budžeta institucija BiH biće izdvojeno ukupno 26,7 miliona KM, od čega gotovo 500.000 KM za zakup parking prostora, a za iznajmljivanje stanova 8,3 miliona KM.

U informaciji koju je Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo na zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH navodi se da za plaćanje parking prostora najviše troši Služba za zajedničke poslove BiH, kojoj će ove godine biti potrebno 154.440 KM kako bi obezbijedila parking mjesta za svoja vozila.

Predsjedavajuća Komisije za budžet i finansije Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je Vijeće ministara BiH i ranije trebalo da im dostavi informacije o troškovima zakupa, jer su ih tražili više puta.

"Nedopustivo je da se rukovodiocima ostavlja na volju da biraju lokacije i sami zaključuju ugovore o zakupu. Vijeće ministara moralo je donijeti jedinstven propis da uredi ovu oblast, jer u zemlji u kojoj cvjeta korupcija moguće je očekivati da se u te poslove neko 'ugradi' na štetu budžeta", rekla je Majkić dodavši da prvi put čuje podatak da se gotovo pola miliona KM troši za parking prostor.

Ministarstvo inostranih poslova plaća 62.399 KM za parking prostor, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) 84.513 KM, dok Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) za parking troši 84.179 KM, prenose "Nezavisne novine".

Na zakup stanova najviše troši Ministarstvo odbrane BiH, koje ima 3.010 ugovora o zakupu stanova za pripadnike Oružanih snaga BiH i u tu svrhu potroši 8.240.640 KM. Preostalih 100.000 KM za zakup stanova u 2010. godini potrošiće Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, OBA, Služba za zajedničke poslove, Visoki sudski i tužilački savjet i Predsjedništvo BiH.

Poslanici su u decembru prošle godine tražili od resornog ministarstva da im budu dostavljeni detaljni podaci o ugovorima o zakupu za oko 60 institucija BiH i dobili su informaciju na 2.310 stranica o troškovima za ovu namjenu, navode "Nezavisne".
Prema informaciji resornog ministarstva, rukovodstva institucija BiH ugovore o zakupu sklapaju bez saglasnosti i prethodnog mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH. Cijene zakupa po metru kvadratnom kreću se od 20 do 40 KM, u zavisnosti od lokacije i grada u kome je prostor zakupljen.

Najviše novca, ukupno 13,6 miliona KM, troši se za zakup poslovnog prostora ili zgrada, od čega 4,6 miliona potroši MIP za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.

Dalje se navodi da u BiH najviše novca za zakup troši Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 713.787 KM, s tim da će godišnji zakup Agenciji biti 638.800 KM ukoliko se računa ušteda nakon useljenja u novi objekat u maju.

Oko pola miliona KM godišnje na zakup troše Direkcija za civilno vazduhoplovstvo i UIO, dok oko 400.000 KM godišnje troše IDDEEA, OBA, Granična policija, Centar za uklanjanje mina i Kancelarija za veterinarstvo, a Služba za poslove sa strancima zakup plaća 312.000 KM. 

Većina institucija koje mnogo troše na zakup imaju terenske kancelarije, osim Agencije za promociju stranih investicija (FIPA), koja godišnje u tu svrhu potroši 250.000 KM.

Neke institucije BiH zakupljuju i skladišni prostor, pa će ove godine biti izdvojeno 434.226 KM, od čega će 317.574 KM potrošiti UIO BiH. 
Ministarstvo bezbjednosti i Granična policija, zbog specifičnosti poslova, plaćaju smještaj telekomonikacione opreme, za šta će iz budžeta ove godine biti izdvojeno 211.121 KM. Za zakup zemljišta ove godine biće plaćeno 421.068 KM, od čega se 213.721 KM odnosi na SIPA, a ostatak na MIP, UIO, RAK, Ministarstvo bezbjednosti, Graničnu policiju i Centar za uklanjanje mina.

U 2007. godini za zakup je potrošeno 16,2 miliona KM, u 2008. godini 18,7 miliona KM, a u 2009. godini 26,8 miliona KM.