RS
0

Za otpremnine nezakonito otpuštenima 2,5 miliona KM

FENA
Za isplatu otpremnina osobama koje su od 31. decembra 1991. godine na nezakonit način ostale bez posla samo u prošloj godini u RS-u je isplaćeno 2,5 miliona KM, a isti iznos je predviđen i za ovu godinu.

Sredstva su isplaćena na osnovu 1.357 pravosnažnih rješenja donesenih u korist radnika kojima je na nezakonit način prestao radni odnos, a prosječna otpremnina je oko 1.700 KM.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Čedo Kovačević priznao je da je konačno uspostavljena evidencija, odnosno baza podataka u kojoj je zaprimljenih 58.488 zahtjeva osoba koje smatraju da im je radni odnos prestao nezakonito.

Kovačević je, nakon sjednice entitetske vlade, precizirao da je nadležna komisija u prošloj godini donijela 1.659 rješenja, pozitivno riješila 966 zahtjeva, odbila pravo na otpremninu za 614 slučaja, a 53 zahtjeva su bila neosnovana.

Od početka rada komisije od zaprimljenih je 58.488 zahtjeva do danas riješeno 10.270, a Kovačević tvrdi da su to dobri rezultati.

Napomenuo je i da je jedan broj predmeta bio nekompletan, a problemi su i u tome što nema podataka za sva preduzeća jer su neka u međuvremenu prestala s radom ili poslodavci ne žele da daju podatke osobama koje su ostale nezakonito bez posla.