BiH
0

Za osmomartovski pohod na Trebević prijavilo se 116 žena

FENA
Međunarodni dan žena u glavnom gradu BiH bit će obilježen organiziranjem prvog osmomartovskog pohoda žena na najviši vrh Trebevića.

"Iako je nazvan "100 žena na Trebević" za subotnji-osmomartovski pohod se već prijavilo 116 žena, rekao je za Agenciju FENA potpredsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo Selver Ajrulahi.

Manifestaciju "Stotinu žena na Trebević" organiziraju Planinarski savez Kantona Sarajevo u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Sarajevo, a cilj je popularizacija planinarenja i posjećivanja planine Trebević, nekada omiljenog izletišta svih Sarajlija.

Manifestacija je planinarsko-rekreativnog sadržaja, a organizatori ovog prvog osmomartovskog pohoda na Trebević su prijatno iznenađeni odzivom žena različitih dobi, koje će sebi za "svoj praznik" pokloniti najzdraviji dar- čist zrak, kretanje, boravak u prirodi i druženje.

Planinarke će u subotu, 8. marta, pod vodstvom Hasne Smječanin, Alme Jašarević i Sanje Korać do vrha Trebevića ( Sofe - 1.629 metara nadmorske visine) doći pravcem Ravne (Prvi šumar) - Dobre vode - Planinarski dom "Vaso Miskin Crni".

Međunarodni dan žena se u Hrvatskoj "planinarski" obilježava usponom na najviši vrh planine Mosor iznad Splita, pod nazivom "100 žena na vrh Mosora", a ova manifestacija je prvi put organizirana 1974. godine. U Sloveniji se 8. mart obilježava manifestacijom "100 žensk na Triglav".