Mogli bi ometati istragu
0

Za osam osoba uhapšenih u akciji "Kafa" zatražen pritvor

SRNA
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osam lica koja su uhapšena u jučerašnjoj akciji kodnog naziva "Kafa".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je Srni da se ova lica sumnjiče za organizovani kriminal, utaju poreza, carinske prevare i druga krivična djela.

"Prijedlog za određivanje pritvora upućen je zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, prikrivati dokaze, kao i počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto", naveo je Grubešić.

On je rekao da će Sud BiH objaviti imena osumnjičenih kojima bude određen pritvor. 

Mediji su objavili da je u akciji pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH kodnog naziva "Kafa", u kojoj je uhapšeno više od 40 lica osumnjičenih za organizovani kriminal, kao glavni osumnjičeni naveden  Ivan Ćuk, koji je ujedno označen kao "kralj kafe" u Hercegovini. 

Navodno je uhapšen i njegov bliski rođak Damir Ćuk, koji je, također, ocijenjen kao jedan od organizatora kriminalne grupe.

Osumnjičeni su u proteklim godinama uvozili kafu u BiH, pravili dokumentaciju da su je izvezli iz BiH i na konto toga dobijali povrat PDV-a, a uvezena kafa je u stvari prodavana na tržištu BiH. Oni su sa saučesnicima iz Hrvatske dogovarali fiktivan uvoz kafe, koja nikada nije ni ušla na tržište BiH, a sve kako bi oštetili domaći budžet, pojasnio je izvor.