Najviše sa preko 50 godina starosti
0

Za osam mjeseci u RS-u 166 samoubistva

FENA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistava Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske želi ukazati na učestalost ove pojave i kod nas, te izražava spremnost da se kroz multisektorski rad uključi u aktivnosti na prevenciji ove društveno negativne pojave.

U prvih osam mjeseci 2012. godine na području Republike Srpske izvršeno je 166 samoubistava, što je za 15,7 posto manje u odnosu na isti period lani. Od navedenog broja, 129 suicida izvršile su osobe muškog pola, a 37 ženskog.

Najviše samoubistava izvršile su osobe starosne dobi preko 50 godina, i to 124.

Ruku na sebe podigle su četiri osobe do 18 godina, njih 11 imalo je od 18 do 30 godina, u dobi od 30 do 50 godina samoubistvo je izvršilo 27 osoba.

Najčešći način izvršenja samoubistava je vješanjem - 101, zatim vatrenim oružjem 30, bombom 10, utapanjem 10, ostali načini 15.

Motive i razloge često nije moguće precizno i pouzdano utvrditi.

Na osnovu pokazatelja do kojih se dolazi obradom takvih slučajeva i praćenjem ove pojave, osnovni motivi su teška bolest i psihičko stanje (duševno bolesne osobe), strah od samoće, siromaštvo, loš socijalni status i neizvjesnost budućnosti, neplaćeni dugovi, neuzvraćena ljubav, alkoholizmom i drugo.

Za maloljetnike koji se odlučuju na ovakav korak, motivi se svode na nerazumijevanje i sukobe sa roditeljima, nesređene odnose u porodici, neuspjeh u školi i drugo.

U svakom pojedinačnom slučaju policija izlazi na uviđaje i vrši provjere utvrđivanja uzroka i okolnosti u kojima je nastupila smrt, elemenata koji bi ukazivali na eventualno nasilnu smrt ili postojanje krivičnog djela.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u svom izvještaju za 2011. godinu, da jedan milion ljudi godišnje izvrši samoubistvo, te istakla da je neophodno provesti hitne aktivnosti na njihovom sprečavanju.