BiH
0

Za obustavu štrajka u pravosuđu RS potrebno 2,7 miliona KM

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jedanaestog dana štrajka zaposlenih administrativnih radnika u pravosuđu Republike Srpske (RS) zatraženo je da se u razgovore o vraćanju plaća na nivo iz decembra prošle godine uključi i entitetski premijer Aleksandar Džombić.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović ističe da se u 28 pravosudnih institucija štrajkuje, da broj radnika u štrajku stalno raste, kao i odlučnost da se ne odustane od ovog vida borbe protiv smanjenja plaća koje za radnike u pravosuđu iznosi 20 posto.

On je, nakon sastanka s resornom ministricom Goranom Zlatković, kazao da je za vraćanje plaća administrativnih radnika u pravosuđu RS-a, na nivo iz decembra prošle godine, neophodno godišnje oko 2,7 miliona KM.

"Tražimo povećanje plaća za 10 posto da bi ukupno smanjenje naših zarada bilo 10 posto za koliko su smanjene plaće i drugim budžetskim korisnicima u 2013. Mislimo da je novac za tako nešto moguće naći, samo što ćemo pregovore o tome morati da prenesemo na viši nivo", rekao je Petrović.

Ukoliko bi se ovaj sindikalni zahtjev ispoštovao, došlo bi i do prekida štrajka koji je u pravosuđu RS-a počeo 21.januara.

Administrativni radnici poštuju minimum procesa rada, a radi se samo na hitnim predmetima.

Iz ovog sindikata ranije su upozorili Vladu RS-a da je prekršila odluku o najnižoj plaći u RS-u, koja iznosi 370 KM, dok to u pravosuđu ne važi, te iznosi 313 KM i primaju je čak i radnici sa srednjom stručnom spremom.

Do prvog smanjenja plaća zaposlenim u administraciji pravosudnih institucija u RS-u od 10 i više posto došlo je 2010. godine, a drugo od također 10 posto na snazi je i za ovu godinu.