Banja Luka
0

Za obnovu tvrđave Kastel potrebno i do 70 miliona km

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je da su se stekli uslovi za početak radova na sanaciji banjalučke tvrđave Kastel, kao i da je to veoma obiman posao koji iziskuje oko 60 do 70 miliona KM.

"Svjesni smo da je stanje na Kastelu veoma loše i u skladu s tim, odmah pošto je Kastel vraćen pod nadležnost grada, počeli smo stvarati uslove za obnovu tvrđave. To je veoma obiman posao, koji iziskuje mnogo finansijskih sredstava, odnosno oko 60-70 miliona KM", rekao je Davidović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Kastel dugo vremena bio van nadležnosti Grada, odnosno pod nadležnošću Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Davidović je napomenuo da je obnova Kastela planirana kroz devet cjelina i da svaka cjelina može biti zasebna investicija. On je dodao da je projektna dokumentacija gotova i da slijedi izbor izvođača radova.

Šef Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije Ljubica Milanović rekla je da je projekat obnove Kastela kandidovan za finansiranje sredstvima iz IPA fondova.

"Kandidovani projekat odnosi se na cjelinu devet - muzej, i za tu namjenu odobrena su nam sredstva od 2,5 miliona evra, od čega će na građevinske radove biti utrošeno 2,3 miliona, dok je za troškove nadzora planirano 200.000 eura", pojasnila je Milanovićeva.

Ona je navela da su sredstva operativna, te da su u toku pripreme za objavu međunarodnog tendera za izvođača radova, koji će u potpunosti provesti Delegacija EU. "Procedura traje oko šest mjeseci, a planirano je da radovi počnu na proljeće 2013. godine", rekla je Milanovićeva.
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Verica Kunić podsjetila je da je konkurs za izradu idejnog rješenja za revitalizaciju i remodelaciju tvrđave Kastel raspisan 2006. godine. 

"Ugovor o izradi projekta, između grada Banja Luka i preduzeća `Građenje` potpisan je 26. marta 2010. godine. Vrijednost ugovora za svih devet cjelina za izvedbene projekte iznosi oko 1,2 miliona KM, a dosadašnja ulaganja su oko dva miliona maraka", rekla je Kunićeva.

Ona je istakla da cjelina devet obuhvata jugoistočni bedem, koji je u potpunosti porušen, a riječ je o kamenoj zgradi i muzeju, koji se prostiru na prostoru od oko 13.200 metara kvadratnih.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović izjavila je da je ovo odjeljenje vodilo sve aktivnosti u vezi sa pribavljanjem potrebne dokumentacije.

"Svaka od faza revitalizacije iziskivala je uključivanje velikog broja institucija, kako bismo pribavili sva potrebna dokumenta. Pribavljena je urbanistička saglasnost za revitalizaciju Kastela, kao i sve potrebne dozvole neophodne za ovaj posao, dok su samo još za cjelinu devet u toku procedure u vezi sa pribavljanjem elektro i vodne saglasnosti, kao zadnje faze, a zahtjev za građevinsku dozvolu je već podnesen", navela je Radovanovićeva.