Iz Fonda Španije
0

Za obnovu tri vjerska objekta po 200.000 dolara

SRNA
Foto: Ferhadija.ba
Foto: Ferhadija.ba
Za obnovu u ratu porušenog pravoslavnog Sabornog hrama u Mostaru, samostana Plehan kod Dervente i džamije Ferhadija u Banjoj Luci obezbijeđeno je po 200.000 dolara iz Fonda Španije, namijenjenih za provođenje Milenijumskih razvojnih ciljeva.

Memorandum o razumijevanju kojim je to definisano danas su u Sarajevu potpisali Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, muftija banjalučki Edhem Čamdžić, rezidentni koordinator UN u BiH Jurij Afanasijev, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović i ministar kulture i sporta Federacije BiH Gavrilo Grahovac.

Nović je na konferenciji za novinare nakon ceremonije potpisivanja memoranduma rekao da su ova tri objekta veoma značajna i da njihova obnova doprinosi boljoj izgradnji povjerenja i jačanju multikulturalnog dijaloga, koji je ključ rješenja u BiH.

On je pozvao donatore da podrže obnovu ova tri vjerska objekta i zahvalio onima koji su to već učinili, te izrazio nadu da će i druge međunarodne institucije, a posebno Evropska komisija prepoznati sektor kulture kao potencijal i podržati projekte iz ove oblasti. 

Afanasijev je rekao da su ova tri vjerska objekta spomenici stoljetnom zajedničkom životu različitih kulturnih i vjerskih zajednica na ovim prostorima. 

"Ovi projekti koji su predloženi za obnovu nisu prijedlozi UN nego dolaze iz BiH", rekao je Afanasijev i dodao da je cilj da se u BiH prevaziđe netolerancija. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske  Anton Kasipović istakao je  da će Vlada RS, u okviru svojih finansijskih mogućnosti, nastaviti da pomaže obnovu sva tri ova objekta. 
"Apsurd je da se u ovoj zemlji rušenje svake od ovih bogomolja i nespornih vrijednosti u vremenu kada se dešavalo proglašavalo herojstvom, pobjedom i ciljem. Ovo danas je pobjeda nad jednom takvom ideologijom i razmišljanjem", naglasio je Kasipović.  

Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac rekao je  da je potpisivanje memoranduma rezultat dobre saradnje resornih ministarstava i izrazio uvjerenje da je ovo samo početak finansijske podrške.

Vladika Grigorije je rekao da je ovo ozbiljna poruka narodima i vjernicima koje predstavljaju vjerski dostojanstvenici. 

"Ovim dajemo primjer narodima u BiH da nemamo drugog puta osim da živimo zajedno jedni pored drugih", naglasio je episkop Grigorije.  

Fra Gavran smatra da je potpisivanje memoranduma više važno kao simbolični nego kao materijalni čin. 

"Ovo je znak dobre volje svih naroda i religija u BiH i UN. Oni koji su rušili ove svete objekte radili su to da bi srušili narode i religije i uništavali su ono što je Božije. Mi smo obavezni da radimo na stvaranju uslova da se više nikada ne dogodi rat među našim narodima", istakao je Gavran.  
Čamdžić je rekao da  je potpisivanje memoranduma velika poruka za Međunarodni dan mira, ističući da će se nastaviti sa promovisanjem mira među svim narodima u BiH. 

"Kultura dijaloga mora da bude svakodnevno prisutna i tome nema alternative", napomenuo je Čamdžić.  

Memorandum o razumijevanju koji je danas potpisan je u okviru aktivnosti koje se odnose na realizaciju projekta "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH", koji je prije dvije godine potpisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH sa UN agencijama radi jačanja međukulturnog razumijevanja kroz unapređenje zakonskog okvira i javnih politika u sektoru kulture, unapređenja međukulturnog razumijevanja, jačanja kulturne industrije i jačanja tolerancije naspram različitosti. 

Ukupni budžet je osam miliona dolara i obezbijeđen je iz Fonda Španije namijenjenih za implementaciju Milenijumskih razvojnih ciljeva.