BiH
0

Za novi izgled grba i zastave FBiH aktuelna po tri prijedloga

FENA
Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine prošle godine proglasio neustavnim dotadašnja entitetska obilježja Federacije BiH i Republike Srpske, u Federaciji su trenutno aktuelna tri prijedloga za novi likovni izgled federalnog grba i tri prijedloga za novi izgled zastave.

Naime, zajednička komisija formirana od članova oba doma Parlamenta FBiH sa zadatkom da provede proceduru izbora novih obilježja, od 118 prijedloga, koliko je pristiglo na konkurs raspisan nakon odluke Ustavnog suda BiH, trenutno je svela izbor na po tri predložena rješenja.

Predsjedavajući komisije Ismet Osmanović, ujedno poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, danas je novinarima u Sarajevu kazao da sva tri preostala rješenja i za grb i za zastavu odgovaraju kriteriju o konstitutivnosti sva tri naroda BiH na cijeloj teritorji zemlje.

"Na javni konkurs je bilo prijavljeno 118 pristiglih radova, od koji su 93 ispunjavala uslove. Komisija je prvo svela izbor na 16 rješenja za grb i 15 za zastavu, a od ovih radova, na jučerašnjoj sjednici komisije u užem izboru ostala su po tri prijedloga. Od njih će samo po jedno idejno rješenje za grb i zastavu biti upućeno na izjašnjavanje Federalnom parlamentu.

Komisija će na narednoj sjednici odlučiti da li će biti potrebna eventualana dorada radova u konsultaciji s autorima ili će rangiranje biti izvršeno i bez toga", kazao je Ismet Osmanović.

On ne želi prejudicirati kada će Federacija dobiti nova obilježja.

"Autori najboljih rješenja za novi izgled grba i zastave bit će nagrađeni sa 7.000 KM. Nagrade od 2.000 KM dobit će i autori drugorangiranih prijedloga, napominje.

Odluku o formiranju zajedničke parlamentarne komisije zadužene za proceduru izbora novih federalnih obilježja usvojio je 15. maja 2007. godine Predstavnički dom, a Dom naroda potvrdio 12. jula.