SDP o protestima boraca
0

"Za nerede je kriva vlast koja daje lažna obećanja"

Sarajevo-x.com
Prostorije SDP-a
Prostorije SDP-a
Demonstracije boračkih udruženja koje su završile tragičnim epilogom od preko 100 povrijeđenih demonstranata i policajaca, te kompletno demoliranom zgradom u kojoj boravi Vlada FBiH, logična su posljedica nerada i nefunkcionisanja vlasti u Federaciji BiH. Posljedice vlastite nezajažljivosti vladajuća koalicija sada ispostavlja jednoj od najranjivijih kategorija u bh. društvu, umjesto da sa uštedama krenu od svojih enormno visokih plata i neprimjerenog voznog parka, stoji su saopštenju kojim se oglasila Socijal-demokratska partija BiH.

Za dešavanja ispred zgrade Vlade FBiH SDP krivi neodgovoran i neozbiljan odnos vlasti koja godinama daje lažna obećanja i vara borce, dok u isto vrijeme u neophodne uštede kreću jedino od ove populacije.

"Dok aktuelna vlast putem federalnog ministra za boračka pitanja dobitnike najvećih ratnih priznanja i heroje ove zemlje naziva "pilot projektom“, kompletna Vlada na čelu sa premijerom već drugi put u vrijeme zakazanih protesta napušta zgradu Vlade. Na taj način policijske službenike koji, za razliku od Vlade rade svoj posao, prepuštaju gnjevu demonstranata koji se s pravom osjećaju prevarenim", rekli su iz SDP-a.

Oni su istakli da su spremni uvijek stati iza opravdanog nezadovoljstva građana radom Vlade, ali nasilje nije ono što će SDP ikada podržavati, niti opravdavati. Napadi na prostorije SDP-a rezultirali su ogromnom materijalnom štetom, demoliranim kompjuterskim centrom sa izbornom bazom podataka, dok su nepoznati počinioci provalili i izvršili premetačinu u kancelarijama poslovnog direktora SDP-a i Izvršnog direktora Izbornog štaba, te pokušali provaliti u prostorije Generalnog sekretara u čemu ih je policija spriječila.

"Očito je kako su politički pokrovitelji koji su opravdano nezadovoljstvo najvećeg dijela boračke populacije, izmanipulisali zbog svojih sitno-političkih interesa iskoristili, osim za obračun sa Vladom Federacije BiH, i za nanošenje velike štete SDP BiH", ogorčeni su u ovoj stranci.

Iz SDP-a su naglasili da očekuju da istražni i pravosudni organi otkriju stvarne organizatore koji su iz pozadine usmjeravali i manipulisali okupljenom masom.

"Ukoliko nam je stalo do opstanka države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, oni moraju biti izvedeni pred lice pravde i odgovarati za svoje postupke. Za svoj nerad, nesposobnost, neodgovoran i kukavički odnos Vlada Federacije mora položiti račune građanima. Ne smije se dopustiti ni da opravdano ogorčenje posljedicama protesta u drugi plan potisne rješavanje problema zbog kojih je do protesta i došlo", zaključili su u SDP-u.