BiH
0

Za nekoliko sedmica dogovor s "Alpinom" o izgradnji autoputeva

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi u naredne dvije do tri sedmice trebalo da se postigne dogovor o detaljima ugovora u vezi s izgradnjom mreže autoputeva u RS-u s austrijskom kompanijom "Alpina Majerder".

On je na pres-konferenciji kazao da je osnovni cilj da Vlada RS-a isfinansira izgradnju autoputa Banja Luka-Gradiška, da ga da na korištenje (upravljanje) kompaniji koja preuzima obavezu da izgradi put do Šipova, te od Novog Grada do Bijeljine, angažirajući vlastite iznose, dok Vlada ne bi izdvajala novac.

"Mi smo u pregovore ušli tako što smo rekli da želimo da autoput Banja Luka-Gradiška, koji gradi Vlada novcem koji je obezbijedila kreditom od EBRD-a i nekih vlastitih izvora, stavimo u zalog kako bi se neko ko ima kapacitet obavezao da izgradi put dalje prema Šipovu, te od Novog Grada do Bijeljine, odnosno do rijeke Drine", kazao je Dodik. Dodao je da iako je bilo razgovora o tome i s drugim firmama, najbliže su dogovoru da se to realizira s austrijskom kompanijom „Alpina Majerder".

Putevi bi trebalo da budu izgrađeni do 2014. godine, a Dodik navodi da ga raduje što "Alpina" sve svoje poslove radi s "Dojče bankom", koja će biti jedna od banaka koja će pratiti i njihove aktivnosti u RS-u.

Dodik je nedavno razgovarao u Banjoj Luci s predstavnicima ove austrijske kompanije o realizaciji potpisanog Sporazuma o strateškom povezivanju, kada su ga nadležni u „Alpina Majerderu“ upoznali da su dobili bankarske garancije za izgradnju kompletne mreže autoputeva na teritoriji RS-a, dužine više od 400 kilometara, u skladu s međunarodnim standardima za ovu oblast.

U toku sastanka dogovoreno je da će po principu samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija, kompanija „Alpina Majerder“ dostaviti svoju ponudu Vladinoj Radnoj grupi i Komisiji za koncesije nakon čega će ponudu razmatrati Vlada RS-a.

Također, predstavnici „Alpine“ su izrazili zainteresiranost i za izgradnju stambenih jedinica za socijalne kategorije u RS-u u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.