Milorad Dodik
0

"Za nas nije obavezujuća platforma SDP - SDA"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
"Za nas nije obavezujuća Platforma SDP - SDA. Mi to vidimo kao listu suhi želja koje su se našle na otpadima raznih međunarodnih dokumenata koji godinama nisu bile provedivi, pa ne vidim ni da će to sada biti", izjavio je danas u Mostaru predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon sastanka s čelnicima SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Mi ćemo pokušati napraviti autentičan dogovor u BiH, ako je to moguće, a ako nije moguće, onda moramo raditi na nekim drugim rješenjima", dodao je Dodik.

Što se tiče izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao: "Mi ćemo podržati izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz bloka dva HDZ-a i da tri mjesta u tom vijeću moraju pripadasti tom bloku, a ne da to budu neki kamuflirani Hrvati, kao što se to želi učiniti. Mi nećemo dozvoliti da se iz SDP-a izabere ni Bošnjak ni Hrvat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Logično je da to mjesto pripadne Hrvatu, a ne nekom zakukuljenom i zamumuljenom Hrvatu Lagumdžijinog tipa, već jednom autentičnom političkom predstavniku Hrvata", kazao je Dodik.

Zna se, dodao je Dodik, da je SDP bošnjačka politička stranka, što se pokazalo na Komšićevom izboru u Predsjedništvo BiH. Komšića su na tu dužnost izabrali Bošnjaci, što je bio njihov interes, a ne interes Hrvata.

"Danas je jasno svima nama da je Daytonski mirovni sporazum promovirao balans tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Mi iz RS-a veoma ljubomorno čuvamo ono što se zove RS i nastojat ćemo da to branimo. Ako treba utvrditi prioritete, za nas je u političkom smislu RS prioritet broj jedan", istaknuo je Dodik.

BiH je složena zemlja i ona može opstati jedino ako se zastupaju interesi svih konstitutivnih i drugih naroda koji u njoj žive.

Međutim, bošnjačka politička zajednica ponaša se arogantno prema političkih predstavnicima Srba i Hrvata. Raznim kamuflažama želi se izigrati osnovni balans Daytona. U BiH treba napravi izborni sistem koji će izraziti njenu suštinu, a to je da Hrvati biraju Hrvata u Predsjedništvo BiH, Srbi Srbina, a Bošnjaci Bošnjaka, kazao je Dodik.

U vezi s položajem hrvatskog naroda u BiH, Dodik je kazao kako je "arogancijom visokog predstavnika u BiH uništena nacionalna zaštita hrvatskog naroda u Federaciji BiH" te da se "već odavno zna da su Hrvati preglasavani u BiH".

Govoreći o današnjem sastanku, Čović je kazao kako su na njemu naglašene dvije ključne stvari.

"Jedan je da uistinu do kraja mora zaživjeti institut legitimnih predstavnika naroda, jer jedino takvi izbori imaju smisla u BiH i zbog toga smo se na ovaj način danas okupili. S druge strane šaljemo vrlo jasnu poruku i s današnjeg sastanka i pozivamo legitimne predstavnike bošnjačkog naroda da se okupimo već iduće sedmice u Sarajevu u institucijama BiH i da razgovaramo o ovim pitanjima", kazao je Čović, dodavši kako je važno izbjeći bilo kakvu špekulaciju oko poruka koje će neko ciljano usmjeriti ka sudionicama sastanka zbog današnjeg okupljanja.

"Mi smo danas razgovarali o više pitanja, a za mene je najvažnija stvar da smo saglasni oko izgradnje države BiH jednakopravnih naroda i građana u skladu sa evropskim standardima", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Sudionici sastanka složili su kako će logičan slijed današnjeg sastanka biti sastanak s predstavnicima bošnjačkog naroda koji bi se za sedam dana trebao održati u Sarajevu.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako današnji sastanak nikako nije bio usmjeren na stvaranje bloka prema nekoj drugoj ili trećoj strani, već, naprotiv, on je rezultirao pozivom prema svim političkim parterima da se uozbilje u razgovorima o formiranju vlasti.

Platforme koje su napravili SDS i SNSD, predstavnici hrvatskih političkih stranka i platforma SDP i SDA i drugih manjih stranke umnogome se razlikuju i svako onaj ko bi insistirao isključivo na svom viđenju, vodio bi u blokadu formiranja vlasti.

Što se tiče odnosa u dva HDZ-a, Ljubić je kazao kako je sporazum između dva HDZ-a od strateške važnosti za interes hrvatskog naroda i da ostaje na snazi dok se ne ispune njihovi zajednički ciljevi.

"Što se tiče vlasti u Federaciji BiH i BiH naš je stav da legitimni predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka, odnosno predsatavnici koji su dobili potporu na izborima, trebaju napraviti vlast na svim nivoima koje su obuhvatili prethodni opći izbori. To je jedini način da BiH počne normalno funkcionirati", zaključio je Čović.