Sastanak Inzka i Rassmusena
0

"Za napredak ka NATO-u treba riješiti pitanje vojne imovine"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko(Foto: AFP)
Valentin Inzko(Foto: AFP)
Odnos Bosne i Hercegovine sa NATO-om je vrlo važan i tokom predstojećih sedmica moraju biti poduzeti svi neophodni koraci kako bi se ovaj odnos dodatno unaprijedio, posebno u periodu pred održavanje ključne konferencije NATO-a u aprilu, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je dao ovu izjavu tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom u Sarajevu.

Generalni sekretar Rasmussen boravi u posjeti Bosni i Hercegovini kao šef delegacije Sjeverno-atlantskog vijeća, izvršnog tijela koje čine stalni predstavnici svih zemalja članica NATO-a.

Predstavnici Sjeverno-atlantskog vijeća su u posjeti Bosni i Hercegovini prije održavanja sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, koji će biti održan u Estoniji 22. i 23. aprila, i tokom kojeg će se razgovarati o aplikaciji Bosne i Hercegovine za pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

"Želio bih da aplikacija Bosne i Hercegovine za MAP bude prihvaćena, ali da bi se to dogodilo moraju se riješiti neka pitanja, kao što je pitanje vojne imovine", izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i dodao da Bosna i Hercegovina i dalje mora pokazivati istinski i održivi napredak u implementaciji NATO-ovog Akcionog plana za partnerstvo s pojedinačnim zemljama (IPAP) i procesa planiranja i revizije partnerstva.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio svoju zahvalnost generalnom sekretaru Rasmussenu na njegovoj ličnoj podršci Bosni i Hercegovini.

"Angažman NATO-a u ovoj zemlji, putem fizičkog prisustva na terenu te diplomatske i tehničke pomoći, predstavlja neprocjenjiv doprinos procesu normalizacije u Bosni i Hercegovini. Podrška NATO-a reformi odbrane je takođe prijeko potrebna. Stoga je pitanje produbljivanja i jačanja odnosa između NATO-a i Bosne i Hercegovine od najvećeg značaja", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.