Vlada FBiH
0

Za naknade boraca i invalida za oktobar koeficijent 1,00

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu novčanih naknada korisnika boračko-invalidske zaštite u FBiH i članova njihovih porodica za deseti mjesec 2010. godine.

Utvrđen je koeficijent 1,00 (jedan) za obračun i isplatu ovih novčanih naknada, a na osnovu tog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2010. godinu, u iznosu od 805,64 konvertibilne marke, bit će utvrđena visina mjesečnih novčanih primanja ličnih i porodičnih korisnika prava boračko-invalidske zaštite za 2010. godinu, u skladu sa odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i za korisnike boračko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6.4.1992. godine, u skladu sa propisima iz Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

 Na osnovu ove odluke, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izdaje Naredbu o visini mjesečnih novčanih iznosa za sve korisnike iz ove odluke, koji će biti isplaćivani za deseti mjesec 2010. godine.

 Federalna vlada danas je, također, donijela zaključak o akontativnom obračunu i isplati plata za oktobar 2010. godine izabranim dužnosnicima, nosiocima izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, državnim službenicima i namještenicima u organima državne službe FBiH, pravobraniocu i njegovim zamjenicima, službenicima sudske policije i zatvorskim policajcima - stražarima u kaznenopopravnim zavodima FBiH, a koji se finansiraju iz Budžeta FBiH. Prema zaključku, obračun i isplata plata za deseti mjesec realizirat će se na način i u visini kao za juli 2010. godine.

 Nakon dogovora sa Sindikatom o visini osnovice za obračun plate i nakon donošenja podzakonskih akata koji proizilaze iz Zakona o platama, izvršit će se konačan obračun plata i naknada.