BiH
0

Za načelnike devet općina u Kantonu Sarajevo takmiči se 67 kandidata

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 7. oktobra ove godine ovjerena su ukupno 383 politička subjekta - 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 listi nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 30.351 kandidat - za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština opština u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko distrikta BiH.

Glasači na području Kantona Sarajevo imat će priliku birati načelnike devet općina među 67 prijavljenih kandidata. Za načelnika Općine Stari Grad takmiči se 11 kandidata, Općine Centar 10, Novo Sarajevo 10, Novi Grad devet, Ilidža sedam, Hadžići pet, Vogošća šest, Ilijaš pet i Trnovo (FBiH) četiri kandidata.

Članica Općinske izborne komisije (OIK) Stari Grad Sarajevo Aida Bajramović kazala je Feni da je ukupan broj registriranih birača za izbornu jedinicu Stari Grad 37.492.

Predviđeno je 47 biračkih mjesta, 46 redovnih i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu. Općinska izborna komisija planirala je formiranje od sedam do deset mobilnih timova putem kojih će glasati birači koji nisu u mogućnosti da dođu na biračko mjesto.

"Donesena je odluka o formiranju biračkih odbora, a obuka biračkih odbora u Općini Stari Grad počinje 25. septembra", kazala je Bajramović. U Općini Centar Sarajevo registrirano je 60.236 birača. Oni će moći da ostvare svoje biračko pravo na 81 redovnom biračkom mjestu i uz pomoć 12 mobilnih timova. Biračko tijelo Općine Novo Sarajevo je 67.300 birača, a na dan izbora trebala bi biti otvorena 102 biračka mjesta, te angažirano pet do šest mobilnih timova.

Predsjednica OIK Novo Sarajevo Mirsada Kazazić kazala je Feni da su imenovani članovi biračkih odbora i u fazi su provođenja njihove obuke koja će trajati do 27. septembra. U birački spisak Općine Novi Grad Sarajevo za lokalne izbore 7. oktobra upisano je 107.846 birača. "Oni će glasati na 145 redovnih biračkih mjesta, s tim što će biti i jedno glasačko mjesto za glasanje u odsustvu. Pored ovih biračkih mjesta, na terenu na dan izbora radit će i deset mobilnih timova", kazala je Feni predsjednica OIK Novi Grad Nerica Kustura.

Na biračkom spisku u Općini Ilidža je 57.026 glasača. "Oni će moći glasati na 77 redovnih biračkih mjesta, jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu, a bit će angažirano i osam mobilnih timova", kazao je Feni predsjednik OIK Ilidža Dželal Hasečić. Dodao je da su formirani birački odbori i u fazi su pripreme održavanja treninga koji će početi 22. septembra.

Na području općine Vogošća bit će ukupno 36 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto na kojem će glasati birači u odsustvu, za druge općine. Predviđena su i četiri mobilna tima za glasanje birača koji su usljed starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove.

"Redovnih birača imamo 23.457 koji će glasati na 36 biračkih mjesta. Imamo registriranih birača da glasaju putem pošte 147, registrovanih birača Vogošćana koji će doći lično da glasaju za Vogošću 10 i u odsustvu će glasati 11 birača za Vogošću. Znači, pravo glasa za Vogošću imat će ukupno 23. 625 birača na ovim izborima", kazao je Feni predsjednik OIK Vogošća Mensud Omerović.

Po njegovim riječima, u Vogošći će glasati i 229 birača za druge općine, raseljenih lica koji trenutno žive u Vogošći. Oni će glasati za svoje prijeratne općine - Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Han Pijesak ... znači birači koji žive u Vogošći, a imaju pravo glasa za svoje prijeratne općine. "Formirani su svi birački odbori i pripemamo se za obuku", kazao je Omerović. Na biračkom spisku za Općinu Hadžići je ukupo 20.735 birača.

"Redovnih biračkih mjesta je 37 i jedno mjesto za glasanje u odsustvu, a bit će angažirana i četiri mobilna tima", kazao je Feni član OIK Hadžići Enes Kazić. Dodao je da su formirani birački odbori i završena je njihova obuka. Za lokalne izbore u Općini Trnovo (FBiH) registrirano je 3.580 birača. "Za potrebe provođenja izbora formirano je pet redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu.

Za potrebe glasanja birača koji zbog invalidnosti ili bolesti ne mogu doći na redovno biračko mjesto, formirana su tri mobilna tima koji će obići oko stotinjak birača koji nisu u stanju doći na redovo biračko mjesto", kazao je Feni predsjednik OIK Trnovo Esad Velić. Dodao je da su formirani birački odbori i bit će organizirana obuka za njihove članove. Broj registriranih birača u Općini Ilijaš je 18.400. Bit će 30 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu, te dva mobilna tima.

Birački odbori su formirani i u toku je obuka njihovih članova. Izborna kampanja za predstojeće Lokalne izbore u BiH, čije je održavanje zakazano za 7. oktobra, oficijelno je počela 7. septembra i traje do 6. oktobra do 07.00 sati, kada počinje izborna šutnja.