Sarajevo
0

Za mjesto predsjednika SDP-a 23 kandidata

FENA
Za mjesto predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) koji će biti biran na 5. kongresu SDPBiH (14. i 15. marta) do danas su evidentirana 23 člana ove stranke, potvrdio je na vanrednoj konferenciji za novinare generalni sekretar SDPBiH Nermin Nikšić.

Među kandidatima koji su dobili dvije ili više kandidatura su: Lidija Korać 2, Besima Borić 3, Alija Behmen, Karlo Filipović i Mirko Pejanović 4, Tatjana Ljujić-Mijatović 7, Damir Hadžić i Hamdija Lipovača 9, Slobodan Popović 12, Mirza Kušljugić 18, Bogić Bogićević i Jasmin Imamović 25, Denis Bećirević 31, Željko Komšić 65 i Zlatko Lagumdžija 94.

Kadrovska komisija već priprema izjave kandidata za sjednicu Glavnog odbora koja će biti održana 31. januara, a kada će biti utvrđene njihove kandidature.

Oni koji prihvate kandidaturu i čije kandidature budu utvrđene na Glavnom odboru moći će, putem debata u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Doboju i Sarajevu predstaviti programe kojim žele ići na kongresu u kandidaturi za izbor predsjednika SDPBiH.

"Iako će proces evidentiranja kandidata kroz organe stranke biti završen 31. januara, svaki član SDPBiH ima mogućnost samokandidature na samom kongresu ili ga može kandidirati 1/5 delegata kongresa", istakao je Nikšić.

Na kongresu će biti izabrani i članovi Glavnog te Nadzornog odbora stranke. Za članove Glavnog odbora evidentirana su 496 kandidata od kojih će njih 110 biti izabrano na kongresu u ovo tijelo.

Kada je u pitanju Nadzorni odbor, evidentirana su 124 kandidata od kojih će njih 11 biti izabrano 14. i 15. marta.