Novi i stari kandidat
69

Za mjesto gradonačelnika borit će se Ivo Komšić i Igor Kamočaji

Piše: M. B.
Igor Kamočaji i Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Igor Kamočaji i Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Na današnjem Kolegiju Gradskog vijeća Sarajeva predložena su dva kandidata za gradonačelnika. Ivo Komšić, kao novi kandidat SDU BiH, borit će se za mjesto gradonačelnika protiv kandidata SDP-a BiH Igora Kamočajija.

Svi članovi Kolegija su optimistični i nadaju se da će Sarajevo danas konačno dobiti gradonačelnika.

"S obzirom na to da imamo nove kandidate nadam se da ćemo dobiti natpolovičnu većinu i da ćemo danas izabrati gradonačelnika i sva radna tijela", rekao je predsjedavajući GV-a Sabahudin Delalić te dodao da je sve spremno za prvu radnu sjednicu tako da će se budžet moći donijeti do 31. marta, kada ističe odluka o privremenom finansiranju Grada Sarajeva.

Konačan stav Naše stranke, čija će tri glasa odlučiti o tome ko će biti novi gradonačelnik, bit će poznat na sjednici.

"Izuzetno nam je drago da su se pojedine stranke urazumile, u ovom slučaju Socijaldemokratska unija je predložila novog kandidata. Smatramo da je Ivo Komšić izuzetno respektabilan kandidat za gradonačelnika", rekao je Vibor Handžić iz ove stranke.

SBB BiH, koji je u koalciji sa SDP-om BiH, nije promijenio svoj stav.

"SBB je u dva kruga glasanja dao podršku Igoru Kamočajiju i to će uraditi i ovog puta", poručila je Edina Latif.

Predstavnik stranke BOSS Haris Pleho izjavio je da je ostavljena mogućnost predlaganja i novih kandidata na sjednici, te da će svaki kandidat morati iznijeti plan i program rada, nakon čega će se tražiti pauza i glasati.

"BOSS od samog početka ističe da će se isključivo zalagati za ljude, tj. čovjeka koji može biti gradonačelnik, a ta osoba mora imati dobar životopis, ali i biti evropski čovjek. Mi ne pripadamo nijednom bloku i isključivo dižemo ruku prema našem uvjerenju", istakao je Pleho.

Iz Socijaldemokratske unije BiH su izrazili nadu da će novi kandidat Ivo Komšić dobiti podršku Naše stranke

Nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za 17 sati.