BiH
0

Za manje od mjesec dana registriran 81 radnik na crno te 71 objekt bez dozvole za rad

FENA
Inspektori Federalne porezne uprave su od 5. novembra do 1. decembra izvršili 919 inspekcijskih nadzora u okviru akcije suzbijanja rada na crno te zatekli 81 neprijavljenog radnika i 71 objekt koji je radio bez odobrenja nadležnog organa za obavljanje djelatnosti.

Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon zasjedanja Štaba za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju rada na crno kazao da je utvrđeno da određeni broj poslodavaca i dalje izbjegava zakonske obaveze.

"Ukoliko uporedimo broj zatečenih neprijavljenih radnika u julu i novembru možemo zaključiti i da se procent nepoštivanja zakonitosti i povećao", kazao je Radivojević.

Zbog utvrđenih nepravilnosti upošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja i neposjedovanja zakonom propisane evidencije izdato je 345 prekršajnih naloga te podnesena tri zahtjeva za prekršaj nadležnim sudovima.

Kako je najavljeno, inspektori su ponovo na terenu, a ovaj put kontrolirat će kantonalne zavode za zapošljavanje. Akcija se provodi u Srednjobosanskom i Livanjskom kantonu, a nakon Nove godine i u ostalim kantonima.

Provedene aktivnosti su imale direktan utjecaj na povećanje finansijskih sredstava po osnovu naplate po prekršajnim nalozima i povećanju uplate doprinosa te povećanju broja prijavljenih radnika i indirektan utjecaj na povećanje prihoda fondova u narednom periodu.

Akcije koje provodi Porezna uprava FBiH u suradnji s Upravom za inspekcijske poslove FBiH doprinijele su i porastu javnih prihoda koje prikuplja Porezna uprava FBiH.

"Za 11 mjeseci ove godine naplaćeno je 2. 721.766,765 KM poreznih prihoda, što je 349,39 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine", kazao je direktor Porezne uprave Midhat Arifović.

Porezna uprava FBiH će nastaviti preduzimanje aktivnosti iz svojih nadležnosti koje će dovesti do povećanja naplate poreznih i ostalih prihoda.