BiH
610

Za legalizaciju marihuane 92 posto mostarskih studenata

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Politička organizacija Sloboda izbora - SIZ, koja okuplja studente politologije i novinarstva i želi im omogućiti slobodu izbora, među mostarskim studentima napravila je istraživanje o temi legalizacije marihuane u medicinske svrhe.

Prema rezultatima ankete koja je napravljena među studentima Filozofskog fakulteta Sveučilšta u Mostaru, 78 posto anketiranih je reklo kako je upoznato s pozitivnim djelovanjem marihuane u medicinske svrhe, od kojih je čak 6 posto navelo kako je koristilo marihuanu kao lijek.

Na pitanje da li su za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe 92 posto studenata je zaokružilo odgovor "da", dok je samo 8 posto zaokružilo "ne".

Korisni učinci marihuane u medicinske svrhe

Mnogi studenti smatraju da većina ljudi u BiH nije dovoljno upoznata o korisnim učincima marihuane u medicinske svrhe i da im to stvara odbojnost kada se spomene legalizacija ovoga opijata.

Mnogi stručnjaci smatraju da je nadzor nad opijatima izuzetno kompleksno područje i zahtijeva savršeno uređenu državu. Bosna i Hercegovina, zemlja sa dva entiteta, deset kantona i brojnim nivoima vlasti to zasigurno nije i mnogi smatraju da bi legalizacija marihuane u medicinske svrhe u BiH dovela do nevjerovatne zloupotrebe koja bi sigurno bila u ogromnim razmjerama.

Mnoge države EU, tačnije njih 17, dopustile su prodaju lijekova na bazi kanabiodina, a neke od njih, kao što je Njemačka, dopustile su osobama koje boluju od specifičnih bolesti da samostalno uzgajaju stabljike konoplje za vlastite potrebe.

Važna pomoć oboljelima od teških bolesti

Prema analizi Trend & Innovation media servisa, legalizacija marihuane u medicinske svrhe bi bila važna pomoć oboljelim od multiple skleroze. Ova bolest je izuzetno teška, a lijekovi za nju su izuzetno skupi. Jedan lijek kao što je Interferon košta oko 1.400 KM, a ima i lijekova za ovu bolest čija je cijena viša od 5.000 KM, rečeno je u ovoj analizi.

U Bosni i Hercegovini ima blizu pet hiljada osoba oboljelih od ove bolesti, a ovako siromašna država samo za nekolicinu oboljelih može plaćati skupe lijekove, tako da su mnogi oboljeli prepušteni sami sebi, navedeno je u analizi Trend & Innovation media servisa.

Od svih zemlja bivše Jugoslavije jedino je Hrvatska došla na korak do legalizacije marihuane u medicinske svrhe, što u ovoj zemlji sa nestrpljenjem očekuju mnogi oboljeli od multiple skleroze i drugih teških bolesti.

Hrvatska ove godine legalizira marihuanu

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe očekuje se u septembru ove godine, rečeno je iz Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Prvi lijekovi na bazi kanabiodina mogli bi se na hrvatskom tržištu naći do kraja godine, ako prizvođači ili farmaceutske firme koje ih zastupaju podnesu zahtjev za registraciju Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske.

Ako u Republici Hrvatskoj dođe do legalizacije marihuane u medicinske svrhe, to bi moglo izazvati zloupotrebe u BiH. Veliki broj BiH državljana ima i hrvatsko državljanstvo koje bi mogli koristiti u zloupotrebama i manipulacijama, tvrdi se u analizi Trend & Innovation media servisa.

U Hrvatskoj su različiti suprotstavljeni politički blokovi složni da bi trebalo legalizirati marihuanu u medicinske svrhe jer pomaže teško oboljelim od hroničnih bolesti kao što su multipla skleroza, karcinom i slične teške bolesti.

Da li će suprotstavljene političke opcije u Bosni I Hercegovini biti također složne u vezi sa legalizacijom marihuane kao njihove kolege u susjednoj zemlji, ostaje da se vidi, ali prema svemu sudeći ovo pitanje još dugo neće doći na raspravu u ovakvoj birokratski složenoj zemlji.