BiH
0

Za Kuzmanovića zahtjev Bošnjaka "politička ucjena"

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ukazao je danas tokom razgovara s novoimenovanim ambasadorom Republike Slovenije u BiH Andrejem Grassellijem na potrebu da domaći predstavnici preuzmu odgovornost za donošenje odluka i funkcioniranje svih institucija, uključujući Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

"Kuzmanović je skrenuo pažnju ambasadoru Grasselliju na neustavno i neodgovorno ponašanje delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, koje ima sve elemente političke ucjene i dodao da je takav opstrukcionistički stav protivan interesu svih naroda i građana u RS-u i BiH“, saopćeno je iz Kuzmanovićevog kabineta.

Na sastanku je konstatirano da je otvaranje konzulata Slovenije u Banjoj Luci značajan korak u tom pravcu, koji će ne samo olakšati dobijanje viza za građane BiH nego i omogućiti uvjete za intenzivniju saradnju u svim oblastima.

Ukazano je na potrebu što bržeg ispunjavanja preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima koji je Evropska komisija postavila pred vlasti BiH.