BiH
0

Za Klub Bošnjaka neprihvatljiv i novi zakon o katastru u RS-u

Piše: T. S.
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a uskoro će se izjasniti o Zakonu o premjeru i katastru, usvojenom na nedavnoj sjednici Narodne skupštine s ciljem da zamjeni Zakon o katastru, ali već sada se može reći da i u novom zakonu nema bitnih izmjena u odnosu na prethodni koji je osporen odlukom Ustavnog suda BiH.

Glasovima skupštinske većine u parlamentu RS-a 13.oktobra usvojen je Zakon o premjeru i katastru RS-a po hitnom postupku, a da bi stupio na snagu neophodno je da se o njemu izjasne svi klubovi konstitutivnih i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a.

Usvajanje novog zakona, RS je sama odustala od Zakona o katastru u RS-u, nakon što je njegova primjena obustavljena odlukom Ustavnog suda BiH po zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović izjavio je danas za Fenu da je taj klub već ukazivao kao neprihvatljivo izmještanje gruntovnica iz sudova u Geodetsku upravu, pri čemu je Vlada RS-a ostala i u novom zakonu.

Ističući da ne želi da prejudicira stav Kluba Bošnjaka do sjednice na kojoj će biti i zauzeto mišljenje da li će staviti veto i na ovaj zakon, Hadžiomerović je napomenuo da podržavaju jedinstvenu zemljišnoknjižnu evidenciju, ali ne pod kontrolom izvršne vlasti u RS, već sudova.

Kritizirao je i činjenicu da je Vlada RS-a i ovaj sistemski zakon donijela po hitnom postupku, bez javne rasprave na kojoj bi svi građani kazali svoj stav o veoma važnoj materiji koja se njih i tiče.

“Zašto se nije mogla sačekati odluka Ustavnog suda BiH kako bi se saznalo koje manjkavosti ima i koje odredbe zakona su u suprotnosti s Ustavom”, upitao je Hadžiomerović.

Protiv novog zakona bili su poslanici SDP-SDA u NSRS, dok su opozicione stranke iz RS-a bile suzdražane, jer su kritikovale predlaganje ovog sistemskog zakona po hitnom postupku te činjenicu da se u njemu više ne spominje međuentitetska linija.