Početni kapital
0

Za klizište u Bogatićima ukupno 500.000 KM

SRNA
HE Bogatići
HE Bogatići
Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i elektroprivredna preduzeća izdvojit će 500.000 KM kao početni kapital za rješavanje klizišta Bogatići.

U Memorandumu o zajedničkim aktivnostima na rješavanju problema klizišta Bogatići - Faza 1, koji je danas usvojilo Vijeće ministara BiH, navedeno je da će po 100.000 KM za rješavanje ovog pitanja udružiti Vijeće ministara BiH, Vlade Republike Srpske i Federacije BiH, Elektrodistribucija Pale i Elektroprivreda BiH Sarajevo.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 100.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu za rješavanje problema klizišta Bogatići, s tim da će odluka biti realizovana nakon usvajanja budžeta institucija BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH će ovaj zaključak dostaviti entitetskim vladama na odobrenje sredstava.

Realizacija ovog memoranduma odnosi se na finansiranje monitoringa nad klizištem Bogatići, s preduzimanjem hitnih mjera, i izradu elaborata o sanaciji klizišta, kao osnove za izradu glavnog projekta koji će pokazati koliko je narednih faza i finansijskih sredstava  potrebno za potpuno saniranje klizišta.   

Vijeće ministara BiH zaključilo je da će Ministarstvo inostranih poslova BiH nastaviti sa evakuacijom državljana BiH iz Libije, a da će po usvajanju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu biti razmotreno donošenje odluke o refundiranju eventualnih troškova.

MIP BiH predložio je evakuaciju državljana BiH u informaciji koja je dostavljena Vijeću ministara BiH i u kojoj se dodaje da je Ambasadi BiH u Tripoliju ranije  naloženo da počne pripremati popis građana BiH za evakuaciju.    

Prema ovoj informaciji u Libiji boravi između 1.300 i 1.500 državljana BiH, od kojih oko 250 radi na području Benghazija.       
Utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Makedonije o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka čime će biti intenzivirana saradnja u oblasti zdravstva koja će uključivati razmjenu informacija u ovoj oblasti, direktne kontakte između medicinskih fakulteta i drugih institucija zdravstvene zaštite, zajednički razvoj obostrano korisnih projekata, razmjenu predavača, kao i ostale dogovorene oblike saradnje u ovoj oblasti.  

Utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kuvajta o saradnji u oblasti zdravstva kojim će dvije države unaprijediti saradnju, posebno u područjima zdravstvene administracije, javnog zdravstva i prevencije bolesti, zaštite zdravlja majke i djeteta, hitne medicinske pomoći te kontroli lijekova, medicinskim lječilištima i medicinskoj rehabilitaciji.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je četiri prijedloga osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja pojedinačnih sporazuma vazdušnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i vlada Brazila, Indonezije, Japana i Iraka kojima se uređuje odvijanje saobraćaja između sporazumnih strana s ciljem uspostave redovnog vazdušnog saobraćaja. 

BiH na ovaj način želi dati doprinos razvoju međunarodne saradnje u oblasti civilnog vazduhoplovstva.