BiH
8

Za kastraciju i sterilizaciju uličnih pasa Općina Novo Sarajevo izdvojila 35.000 KM

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i v.d. direktor KJP Veterinarska stanica Jasmin Kazazović, te dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo Nihad Fejzić danas su u zgradi općine potpisali Ugovor o nastavku provođenja projekta kastracije i sterilizacije uličnih pasa na području Općine Novo Sarajevo za 2013. godinu.

Općina Novo Sarajevo već treću godinu izdvaja značajna sredstva za projekt kastracije i sterilizacije pasa-lutalica, kao prva u Kantonu Sarajevo koja je prepoznala važnost ovog problema.

U posljednje tri godine za ove namjene izdvojeno je oko 100.000 KM, a sve radi suzbijanja ovog gorućeg problema na području ne samo općine, nego i KS-a.

Kao i prethodnih godina, ovim ugovorom se reguliše način hvatanja i vraćanja pasa na prvobitno stanište, a osim kastracije i sterilizacije tretirani psi će biti očišćeni i od endoparazita i vakcinisani protiv bjesnila.

Ove godine, navedenim projektom planira se kastrirati i sterilizirati 15 pasa po danu, a do danas je navedenim projektom bilo obuhvaćeno oko 450 do 500 pasa-lutalica.

Projekt će se provoditi na lokacijama Veterinarske ambulante Stup i Veterinarske ambulante Slatina u Sarajevu.

Za ove namjene Općina Novo Sarajevo je u budžetu za 2013. godinu izdvojila 35.000 KM.