BiH
0

Za Jelića 90 posto reforme policije završeno

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić ponovio je danas da je za RS 90 posto reforme policije završeno, a da preostali dio spada u domen tehničkih pitanja.

On je pojasnio da je usvajanjem tri evropska principa, prihvaćeno da se zakon i budžet buduće policijske strukture BiH donesu na nivou države, da nema miješanja politike u rad policije te da je prihvaćena RS kao jedna od budućih policijskih regija.

"To je tih više od 90 posto, a smatram da ostalo spada u domen tehničkih pitanja koje je neophodno završiti na nivou političkih struktura RS-a i Federacije BiH", kazao je Jelić u izjavi novinarima u Banjoj Luci komentirajući najavu visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da će se naredne sedmice ozbiljnije pozabaviti pitanjem reforme policije.

Ocijenio je i da tehnički dio reforme policije "mora da prođe kroz institucije entiteta i države, jer se samo na takav način može govoriti o toj reformi".

Entitetski predsjednik je ponovio da svi oni koji zagovaraju ukidanje policije RS-a, pod plaštom reformi, krše Daytonski mirovni sporazum, te da u tom slučaju treba da reagira visoki predstavnik.

Naveo je i da su odlukom o suspenziji 35 policajaca RS-a zbog sumnje da su bili umiješani u događanja u Srebrenici 1995.godine, prekršena osnovna ljudska prava, pravo na rad, a da pri tome nije dokazana nevinost ili krivica zbog čega će neko, vjerovatno morati da obešteti ne samo te već i sve one koji su ranije smjenjivani i suspendovani.

Jelić je dodao da visoki predstavnik ima bonska ovlaštenja da donosi odluke ukoliko se radi o kršenju Daytonskog sporazuma ili nesaradnji s Haagom, ali se protivi nametanju odluka kada su u pitanju reformski procesi.