BiH
0

Za izgradnju crpne stanice Vidovice potrebni međunarodni finansijeri

FENA
Predstavnici Vlade Posavskog kantona, Općine Orašje i Agencije za vodno područje rijeke Save zaključili su da se Projekt izgradnje crpne stranice Vidovice predloži međunarodnim finansijerima, a potrebno je da ga podrži i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te druge nadležne institucije.

Ovo pitanje inicirao je na posljednjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta delegat Đuro Delić navodeći da je izgradnja CS Vidovice započeta 1991. godine, ali zbog ratnih događanja ni do danas nije završena.

"Nedostaje kompletna izgradnja crpne stanice, građevinski i strojarski radovi. Ukupna vrijednost je 1.500.000 KM. Svi prateći objekti postoje, glavni razdjelni kanal dužine 4.300 metara, izljevni kanal od ustave do Save, gravitacijski ispust, kao i kompletno fundiranje crpne stanice", kazao je Delić.

Smatra da je izgradnja ove stanice od važnosti za istočni dio Orašja i sjeverozapadni dio Brčko Distrikta, jer se u tom crpnom pojasu prostire obradivo poljoprivredno zemljište oko 1.705 hektara, koje bi se na ovaj način zaštitilo od visokog vodostaja Save.

"U hidromelioracijskom sustavu osigurat će se ravnomjernije i kvalitetnije reguliranje stanja ili visine unutarnjih voda, jer se taj sustav dijeli na slivna područja stanice Đurići i Vidovice. Uloga oba sliva je zaštita nizinskih poljoprivrednih prostora oko 40 kilometara kvadratnih", naglasio je Delić.

Najveći dio voda preusmjeren je prema crpnoj stanici Đurići, te Agencija za vodno područje rijeke Save uime Federacije participira s procentom koji je jednak procentu voda koji dođu na crpnu stanicu Đurići.

"S prostora Federacije dolazi 67 posto voda i mi plaćamo 67 posto tekućeg održavanja ovog objekta Đurići", kazao je Feni rukovodilac Sektora za upravljanje vodama Agencije za vodno područje rijeke Save Almir Prljača.

Na održanom sastanku kaže da je predstavnicima Vlade Posavskog kantona i Općine Orašje predstavljena Studija opravdanosti i nastavka aktivnosti na izgradnji crpne stanice u Vidovicama, koju je izradio IPSA Institut iz Sarajeva.

"Analize su pokazale da s aspekta upravljanja vodama nema opravdanja da se nastavi izgradnja crpne stanice Vidovice zato što su troškovi u kojima participira Agencija u održavanju crpne stanice Đurići - 60.000 KM, znatno manji od višemilionske investicije, koja je potrebna da bi se izgradila navedena stanica", naveo je Prljača.

Dodaje da će se morati jedan dio voda prema Đurićima prebacivati i samim tim plaćati, ali "ako se u analizu uzmu i troškovi moguće štete na poljoprivrednoj proizvodnji znači da se u projekt moraju uključiti i drugi segmenti".

Iz Općine Orašje očekuju da se pristupi dovršetku svih radova na navedenoj građevini i time poboljša regulacija unutarnjih voda u hidromelioracijskom slivu Objeda (općina Orašje), gdje je prije rata započeta izgradnja pete crpne stanice "Vidovice“.

Izgradnja CS Vidovice trebala je osigurati zaštitu od unutarnjih visokih voda zapadnog dijela hidromelioracijskog područja Objeda, a postojeća CS Đurići u Vučilovcu koja je izgrađena 1964. godine, istočnog dijela tog područja.