Dostavljene prijave CIK-u
0

Za izbore se prijavila i Stranka kokuza

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Danas, 21. maja u 17.00 sati istekao je rok za dostavljanje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na Općim izborima u BiH koji će se održati u nedjelju 3. oktobra 2010. godine. Prijave je poslalo 48 stranaka i 15 nezavisnih kandidata.

Prijavu za Opće izbore poslalo je čak 13 novih stranaka. Među njima je i Stranka kokuza koja je podnijela prijavu za sve nivoe vlasti izuzev za Predsjedništvo BiH, zatim Savez za bolju budućnost BiH koji se kandidirao za sve nivoe vlasti, Partija pravog puta koja je poslala prijavu za sve nivoe vlasti izuzev za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tu su i Stranka za narod Bosne i Hercegovine, Demokratska partija, Tvoja i moja stranka u BiH...

Od nezavisnih kandidata za Predsjedništvo BiH prijave su poslali Aida Jusić, Mile Kutle, Pero Galić i Ferdo Galić.

Socijaldemokratska partija BiH, Stranka Demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Savez za demokratsku Srpsku, te Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 poslali su prijave za sve nivoe vlasti u BiH.

Prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata CIK bi trebalo da ovjeri do 5. juna, a od 5. do 15. juna koalicije i liste nezavisnih kandidata mogu podnositi svoje prijave, što će CIK razmatrati i ovjeriti do 22. juna.

Svi oni čije prijave budu sadržavale određene nedostatke imat će nakon toga rok od dva dana da to uklone.

Kompenzacijske liste podnosit će se od 30. jula do 4. avgusta, te bi 19. avgusta CIK mogao objaviti konačne liste kandidata na Općim izborima u BiH.

Administrativne mjere zabrane učešća na oktobarskim Općim izborima izrečene su strankama Zeleni BiH, Demokratski pokret Srpske - Depos, Narodna bošnjačka stranka, Stranka biznisa Srpske, Brčanska alternativa Brčko distrikt BiH, Partija socijalne pravde i Demokratski centar.