Tarik Sadović
0

'Za hapšenje osoba afroazijskog porijekla saznao sam iz medija'

FENA
"Navodi u pojedinim medijima da ometam akciju hapšenja osoba afroazijskog porijekla su najveća budalaština koju sam čuo. Kako ću ja kao čelni čovjek sektora sigurnosti u BiH ometati rad agencija koje su u sastavu mog ministarstva? To je paradoks", prokomentirao je danas za Fenu navode u medijima ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

Sadović je objasnio da kao ministar sigurnosti BiH ni na koji način nije bio uključen u planiranje, organiziranje i izvođenje akcije hapšenja i privođenja u Centar za imigracije osoba koje su od Obavještajne službe BiH proglašene prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

"Apsurd je veći tim prije što sam za akciju saznao iz medija, nekoliko sati nakon što je ona počela. Nazvao sam direktora Službe za poslove sa strancima Dragana Mektića koji je za svoj rad odgovoran ministru sigurnosti, a ne OHR-u ili nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji i pitao ga zašto nisam obaviješten o akciji. Kazao mi je da se to nije trebalo desiti, da on nije upoznat s tim i da je FUP uhapsio te ljude i doveo ih u Centar. To je jedna očigledna laž. Akcija je, po mojim saznanjima, dogovorena ranije između direktora policijskih agencija.

Da li je normalno da o takvoj, širokoj akciji ne bude obaviješten prvi čovjek Ministarstva sigurnosti? Mislim da to nije normalno, izjavio je Feni Sadović.

Zakon o službi za poslove sa strancima, Zakon o graničnoj policiji, Zakon o Agenciji za istrage i zaštitu, podsjetio je Sadović, vrlo jasno kažu da su direktori tih agencija za svoj rad i za stanje u tim agencijama odgovorni ministru sigurnosti.

"Prema tome, vrlo je jasna hijerarhija i odgovornost. Drugo je pitanje zašto kriju takve informacije, stavljaju me u nezgodan položaj i kompromitiraju. Nameće se i pitanje povjerenja u bošnjačkog ministra, ako imamo u vidu da su direktori tih agencija iz reda srpskog i hrvatskog naroda", kazao je Sadović.

Podvlači da je ovo pitanje vrlo neugodno, ali, nažalost, objasnio je ministar, on ne nalazi ništa drugo kao razlog.

"Čini mi se da bih trebao da se nikako ne miješam u svoj posao i onda bih bio dobar ministar. Međutim, to ne dozvoljam i sve dok sam na ovoj poziciji to neću dozvoliti", istakao je Sadović.

On traži da agencije svoj posao rade u skladu sa zakonom i zahtijeva da bude pravovremeno obaviješten o određenim aktivnostima koje vode, a koje mogu imati reperkusija na sigurnost u zemlji.

Dodao je da kao ministar ne može smijeniti nijednog direktora, ali je najavio održavanje konsultacija s predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem te pokrenuti ovo pitanje na sjednici Vijeća ministara da bi se ova, neprihvatljiva praksa zaobilaženja zakonskih obaveza, promijenila.

"Mene Služba za poslove sa strancima obavještava kada hapse pekare koji rade u pekarama u Sarajevo i BiH, kada hapse piljare-strance, a nemaju potrebu da me obavijeste o hapšenju osoba koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti", čudi se Sadović.

Ukoliko ne bude političkog raspoloženja za pozivanja na odgovornost o ovom pitanju, ministar Sadović ističe da će biti iluzorno praviti spektakl od toga.

Za navode u medijima koji tvrde da je optužio Mektića da hapšenjima radi protiv interesa Bošnjaka, Sadović kaže da su čista izmišljotina i da nikada nije izjavio tako nešto.

"To je jedna vrlo pokvarena manipulacija. Mišljenja sam da je itekako u interesu Bošnjaka da agencije za provedbu zakona rade svoj posao", objasnio je on.

Ponovio je da karakteriziranje osobe kao prijetnje za nacionalnu sigurnost ne određuje Ministarstvo sigurnosti BiH već Obavještajna služba BiH.

"Po kojim kriterijima to rade ne znam, ali ono što znam jest da među tim osobama nema nijednog ratnog zločinca, okorjelog kriminalca niti ljudi za kojima su raspisane međunarodne potjernice, ali ima određeni broj osoba afroazijskog porijekla kojima je Komisija za reviziju državljanstava oduzela državljanstva. Nije problem u tome što neka agencija postupa sukladno zakonu, to zahtijevam od njih. Ipak, morate pitati direktora Obavještajne službe zašto se neka osoba proglasi prijetnjom za nacionalnu sigurnost", kazao je Sadović.

Objasnio je i da su pripadnici tzv. "Alžirske grupe" koji još borave u Guantanamu okarakterizirani kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

"Ovo govorim prvi put javno i kada to znate postavlja se pitanje kako ih onda primiti u BiH", pojasnio je ministar.

Agencijama za provedbu zakona smo, tvrdi Sadović, dali pretjerana ovlaštenja.

"Imate slučaj države u državi. Oni imaju svoj budžet, vode svoju kadrovsku politiku i smjernice za rad dobijaju od Vijeća ministara, iako su formalno odgovorni ministru sigurnosti. Postavlja se pitanje šta je sadržaj te odgovornosti? Ali, to je sistemsko pitanje koje je trebalo biti predmetom jedne suštinske reforme policije koja se, nažalost, nije desila", kazao je.

Ovo nije sukob između Dragana Mektića i Tarika Sadovića već je to suštinski, sistemski problem, kazao je Sadović te dodao da se te greške moraju hitno riješiti.

"Ne samo zbog evropskog puta već prvenstveno zbog građana BiH", istakao je ministar u razgovoru za Fenu.