BiH
298

Za gradnju Kongresnog centra Sarajevo zainteresovana kompanija iz Kuvajta

Piše: I. P.
Kongresni centar Sarajevo čiji je projekat predstavljen u martu ove godine dobio je prvog zainteresovanog investitora, a ukoliko proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa bude kratkotrajan, već 2017. može se očekivati početak radova.

Kako je za Klix.ba rečeno iz Općine Novi Grad, projekat vrijedan 300.000.000 KM već ima zainteresovane strane investitore koji su navodno spremni ući u posao kada "budu stvoreni svi neophodni preduslovi".

"Zainteresiran je jedan investitor iz Kuvajta, firma koja je već realizirala nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini i koja je spremna graditi cijeli Centar u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, jer bi jedan dio sadržaja koji su javnog karaktera investirala i Općina", rečeno je iz općine.

Podsjećamo, općinski dio poslova odnosio bi se na saobraćajnice i uređenje korita rijeke rijeke Miljacke.

Zemljište predviđeno za gradnju Kongresnog centra nalazi se u državnom vlasništvu, dio se vodi na Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a dio na RTV BiH.

"Započeta je procedura izdavanja urbanističke saglasnosti nakon čega će uslijediti cijepanje zemljišta koje je neophodno izvesti kako bi se ušlo u rješavanje imovinskopravnih odnosa", objašnjeno je iz Općine Novi Grad.

Prema njihovoj procjeni, ukoliko se u ovoj godini imovinsko-pravni odnosi riješe i pronađe konkretan investitor, početak radova mogao bi se očekivati 2017. godine.

"Važno je da su prilikom usvajanja Urbanističkog projekta prikupljene sve potrebne saglasnosti kantonalnih javnih preduzeća, obzirom na to da ćemo imati izmještanje instalacija. Prikupljene su saglasnosti Ministarstva saobraćaja KS kada je u pitanju spuštanje saobraćaja za niži nivo, te druge dozvole tako da će u ovom slučaju investitoru biti olakšan posao", tvrde iz općine.

Ipak, oni ovog momenta ne mogu dati tačnu procjenu koliko bi radovi mogli potrajati, ali procjenjuje se da gradnja neće trajati manje od dvije godine.

Podsjećamo, Kongresni centar Sarajeva je zamišljen u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekat bi sadržavao više sala i dvorana u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. U sklopu kompleksa postojali bi hotel, šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.