Unsko-sanski kanton
0

Za govornicom opozicija sa transparentom "Protest"

FENA
Skupština USK (Foto: Arhiv)
Skupština USK (Foto: Arhiv)
Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj sjednici nastavila je pretres o prijedlogu Zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima državne službe, koji je kao prijedlog Vlade kantona uvršten kao dopuna u dnevni red.

Taj prijedlog zakona je na insistiranje Sindikata državnih službenika, kao i opozicionih stranaka, povučen s dnevnog reda sjednice Skupštine održane 5. decembra prošle godine. Dopunjen je sa amandmanima Sindikata, koje je Vlada prihvatila i takav se našao pred poslanicima.

Opozicione stranke usprotivile su se ovom prijedlogu, jer kako tvrde nisu imale dovoljno vremena da se pripreme, s obzirom da je zbog velikog broja amandmana, prema njihovim riječima, bitno izmijenjena suština ovog zakonskog akta.

Pokrenuta je i inicijativa jedne trećine poslanika da se ova tačka prolongira za narednu sjednicu Skupštine, ali nije dobila potrebnu većinu.

Opozicija tvrdi da će se ovakvim zakonom samo potvrditi trenutno stanje u administraciji. Smatraju da je ona prekobrojna i da treba provesti reformu, zbog čega ovaj zakon ne bi trebao biti usvojiti, jer se time onemogućava njeno provođenje.

Predsjednik Kluba poslanika A-SDA Jasmin Emrić za govornicu je izišao sa transparentom, na kojem je pisalo „protest“. Kaže da na ovaj način želi skrenuti pažnju na činjenicu, da skupštinska većina ne uvažava prijedloge, ni argumente opozicije.

Uprkos tome, zakon je usvojen većinom od 16 glasova, dok se 13 poslanika o njemu nije izjašnjavalo. Predsjedavajući Skupštine kantona, Husein Rošić kazao je da poslovnik takvo što ne poznaje, te da poslanici mogu glasati za, protiv ili biti suzdržani. Prema njegovom mišljenju, ovaj zakon iako nije sjajan barem donekle će poboljšati status službenika.

Potom su poslanici usvojili i prijedlog Zakona o upravljanju otpadom, koji će značajno doprinijeti uređenju stanja u ovoj oblasti. Njegovom primjenom, konačno će se steći uvjeti da se sistematski krene u rješavanje problema upravljanja otpadom, rečeno je.