FBiH
0

Za godinu i po dana zatvorski kapaciteti povećani za 300 mjesta

FENA
Premijer Vlade FBiH Mustafa Mujezinović danas je zajedno s ministrom pravde Feliksom Vidovićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralemom Galijaševićem i načelnikom Općine Zenica Husejinom Smajlovićem posjetio Kazneno- popravni zavod Zenica.

Povod posjeti bio je završetak radova na paviljonu IV u kojeg je iz federalnog budžeta uloženo 1,1 milion KM.

"Zadovoljan sam onim što smo vidjeli na poboljšanju uslova i ono što je najvažnije, na poboljšanju zatvorskih kapaciteta. Sastanak koji je bio organizovan prije nekih godinu dana urodio je plodom i upućujem pohvale resornom ministru i ljudima koji vode kazneno- popravne zavode. Bitno je da nijedan teški prekšitelj nikada nije vraćen s vrata ovog KPZ-a i to je vrlo bitno, da javnost zna i da se ne podliježe pričama koje kažu, da na hiljade teških prekršitelja hoda ulicama", rekao je premijer Mujezinović.

Paviljon IV površine je 800 metara kvadratnih i raspolaže s 80 mjesta za najteže osuđenike.

"Objekat ima 31 ćeliju, od jednokrevetnih do četverokrevetnih i svaka je opremljena kablovskom televizijom, tuš kabinom... Ovdje će biti osuđenici koji za vrijeme izdražavanja kazne zatvora bitno ugrožavaju sigurnost ustanove, zdravlje i život ljudi u ustanovi, krše red i disciplinu, kao i za one osobe za koje se utvrdi da su ranije poduzimane mjere i radnje ostale bezuspješne", izjavio je Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica. Izrazio je zahvalnost premijeru i resornom ministru jer podržavaju vizije menadžmenta KPZ Zenica da unaprijede zatvorski sistem i približe ga evropskim.

Tokom godinu i po u zavodima na nivou FBiH povećani su kapaciteti za više od 300 osuđenika, što predstavlja oko 35 posto postojećeg kapaciteta.

"Pored proširenja kapaciteta u Zenici, otvorili smo novi objekt poluotvorenog tipa pri KPZ Tuzla, isto i pri KPZ Orašje, prošireni su kapaciteti u Mostaru. U završnoj su fazi radovi na proširenju kapaciteta za 60 do 80 osuđenih osoba u Ustikolini. Resorno federalno ministarstvo poduzelo je još niz aktivnosti i radi se na uvođenju institucije rada za opće dobro koja nije funkcionirala u FBiH, a novost je i izvršenje kazne uz elektronski nadzor, tzv. kućni zatvor. Nadamo se da ćemo konačno riješiti problem zatvorskog sistema u FBiH", rekao je ministar Vidović.

Po riječima ministra Vidovića, u FBiH na izvršenje zatvorske kazne čeka oko 1.200 osoba, od kojih je 80 posto osuđeno na kaznu zatvora do godinu dana.