BiH
0

Za Glavaševo puštanje iz zatvora potrebna zamolnica iz Zagreba

FENA
Branimir Glavaš
Branimir Glavaš
Ministarstvo pravosuđa u utorak je izvijestilo da je, nakon odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima "garaža" i "selotejp", zatražilo hitno očitovanje zagrebačkog Županijskog suda po čijoj je zamolnici BiH ranije preuzela izvršenje presude Branimiru Glavašu.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja je radila na djelomično usvojenoj ustavnoj tužbi, odmah nakon objave odluke Ustavnog suda od ministarstva je zatražila da se pokrene postupak kako bi se obustavilo izvršenje kazne jer, pravomoćna presuda više ne egzitira, a u BiH se mogu priznati i izvršavati samo pravomoćne presude hrvatskog suda.

No, u ministarstvu pojašnjavaju da u postupcima međunarodne pravne pomoći, osim kada je riječ o transferima i izručenju, ne postupaju samoinicijativno, već isključivo na zahtjev nadležnih pravosudnih tijela.

Takva je procedura, kako se doznaje, bila i nakon što je Glavaš odlučio odslužiti kaznu u BiH pa je ministarstvo našoj državi tek proslijedilo zamolnicu zagrebačkog suda. Osim toga odluka Ustavnog suda automatizmom ne obavezuje pravosudna tijela u BiH te je neophodno podnošenje konkretne zamolnice za prestanak preuzimanja izvršenja kazne, a sukladno odluci suda koji je ukinuo pravomoćnu presudu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će odluku o daljnjim koracima donijeti u srijedu, dok na Vrhovnom sudu kažu da službenim putem još nisu zaprimili spis u "slučaju Glavaš", kao ni odluku Ustavnog suda, zbog čega je preuranjeno govoriti o rokovima njihova reagiranja.

"Nova sjednica bit će zakazana tek nakon službenog zaprimanja kaznenog predmeta o kojem je riječ, a ovisno o raspoloživim terminima vijeća koje je nadležno za odlučivanje u tom predmetu, zbog čega, s obzirom na sve izneseno, u ovom trenutku nije moguće procijeniti kada će to biti", izvijestila je glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Pojasnila je da će se u ponovljenom postupku, koji je od Vrhovnog suda zatražio Ustavni sud, opet odlučivati o žalbama na prvostepenu presudu te da će prilikom odlučivanja o tim žalbama Vrhovni sud respektirati ono što je navedeno u odluci Ustavnog suda.

Također, na Vrhovnom sudu ističu da nisu nadležni odlučivati o Glavaševom puštanju iz zatvora u BiH, jer se na izdržavanju kazne nalazi po presudi nadležnog suda te države "donesenoj nakon provedenog postupka egzekvature".

Glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić je izjavila da za sada iz Hrvatske nije došao nikakav zahtjev za postupanje u "slučaju Glavaš" te da će o daljnjim mjerama odlučiti tek kada i ako nešto takvo stigne.

U Sudu BiH za sada samo iz medija imaju informaciju o tome da je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratne zločine.

Glavašu je kazna u BiH potvrđena temeljem ukinute presude hrvatskog Vrhovnog suda, nakon što je u BiH pobjegao kako bi izbjegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj. Presudu iz Hrvatske je Sud BiH potvrdio 2010. od kada se Glavaš nalazi na izdržavanju kazne, najprije u Zenici, a potom u Mostaru.