Miroslav Lajčak
0

"Za evropsku perspektivu se treba boriti"

FENA
"Pričama o otcjepljenju ili ukidanju entiteta pojedini političari u BiH obmanjuje građane i skreću pažnju sa suštinskih pitanja, kao što su ekonomska kriza i rješavanje socijalne situacije", izjavio je visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas na Briselskom forumu, uglednom godišnjem skupu važnih aktera evropske i svjetske politike, saopćeno je iz OHR-a.

Pored visokog predstavnika, o situaciji u BiH govorio je evropski komesar za proširenje Olli Rehn.

"Političari u Bosni i Hercegovini misle da se evropska perspektiva podrazumijeva i da se za nju ne treba boriti, što je velika greška“, rekao je Lajčak.

"Za ulazak u Evropsku uniju se morate boriti svaki dan, na svakom mjestu i u svakom pogledu, ne samo deklarativno, kao što je to prečesto slučaj u BiH, već konkretnim djelima“, poručio je.

Evropska unija je bezbroj puta potvrdila da su njena vrata otvorena za BiH i poručila bh. političarima da ozbiljno shvate svoje obaveze u procesu evropskih integracija.

"EU očekuje od domaćih lidera da se ponašaju odgovorno, u skladu s evropskim obećanjima koja su dali svojim biračima na izborima. Došlo je vrijeme da se bave svojim poslom i preuzmu odgovornost za budućnost zemlje i građana koji su ih izabrali. U tome će imati podršku međunarodne zajednice, ali ne mogu očekivati da ih mi vodimo za ruku i radimo njihov posao“, naglasio je Lajčak.

Visoki predstavnik je pozdravio opredijeljenost Evropske unije da ojača mandat specijalnog predstavnika EU-a u BiH u okviru tranzicije OHR-a u EUSR.

"Prije toga, bh. vlasti moraju ispuniti ciljeve i uvjete zadate od Vijeća za provedbu mira. Kako bi se omogućila tranzicija, treba što prije donijeti ustavni amandman za Brčko i riješiti pitanje državne imovine. Istovremeno, političari moraju prestati s praznom nacionalističkom retorikom koja truje političku atmosferu u zemlji“, zaključio je Lajčak, saopćeno je.