Mustafa Mujezinović
0

"Za energetske projekte trebaju desetine milijardi KM"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Za realizovanje elektro-energetskih projekata na području Federacije BiH potrebno je više desetina milijardi KM, izjavio je večeras federalni premijer Mustafa Mujezinović.

"Realizacijom elektro-energetskih projekata zaposlio bi se veliki broj radnika, a na taj način bi i razvoj privrede krenuo uzlaznom putanjom", rekao je Mujezinović na susretima Slovenačkog poslovnog kluba.

Prema njegovim riječima, i pored svih nedaća i problema u FBiH postoji jedna vrsta stabilnosti koja je postignuta saradnjom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Mujezinović je ocijenio da je ova godina u FBiH i BiH teška, prevenstveno zbog izborne kampanje, ali i globalne ekonomske grize, te dodao da se nakon izbora može očekivati poboljšanje ekonomske situacije.

On je napomenuo da je za FBiH veoma važna saradnja sa Republikom Srpskom i realizovanje zajedničkih projekata.

"Zajedničkom realizacijom projekata stvorili bi smo preduslove za ubrzan razvoj privrede i lakši izlazak iz ekonomske krize, koja je pogodila sve zemlje svijeta. Takođe, neophodna nam je i čvršća regionalna saradnja i zajednički nastup na trećim tržištima", zaključio je Mujezinović.

Ambasador Slovenije u BiH Andreja Graseli rekao je da je njegova zemlja u prošloj godini u BiH uložila oko 180 miliona eura.
On je istakao da je za Sloveniju veoma važno povezivanje sa privrednicima iz BiH, ali i čitavog regiona.

Slovenački ambasador je ocijenio da privredna saradnja u ukupnim odnosima dvije zemlje zauzima najznačajnije mjesto.