Momir Malić
0

"Za dvadesetak dana Ustavni sud RS-a potvrdit će izbor nove Vlade RS-a"

FENA
Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić tvrdi da bi za dvadesetak dana Ustavni sud RS-a mogao potvrditi novu Vlada RS-a, na čiji izbor je Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Malić ne vjeruje da će se o tom vetu postići dogovor u ponedjeljak, 10. januara, na sjednici Vijeća naroda RS-a, kao ni narednog dana na Zajedničkoj komisiji Vijeća i Narodne skupštine RS-a, a da će konačnu odluku donijeti Ustavni sud RS-a.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da smatra da je Vijeća naroda RS-a konstituirano, iako je to urađeno bez prisustva i saglasnosti Kluba Bošnjaka u tom tijelu.

"Vijeće je konstiturano i na tome stojimo i ja i većina delegata u Vijeću, koji imamo kapacitet da takvu odluku donesemo. Ostalo je otvoreno da Bošnjaci predlože svog kandidata za potpredsjedavajućeg Vijeća naroda", rekao je Malić.

I predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić tvrdi da je Klub Bošnjaka "zloupotrijebio" pravo na pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju izbor nove Vlade RS-a, jer je ta "situacija zakonski i ustavno potpuno čista".

"Nažalost, pitanje je samo vremenski koliko će biti potrebno da se to deblokira, dok ne prođe tih nekoliko stepenica i Ustavni sud ne kaže svoje", rekao je Radojičić.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 4. januara pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda na izbor nove Vlade RS-a, te najavio i da će Ustavnom sudu RS-a dostavili zahtjev za ocjenu ustavnosti procedure konstituiranja Vijeća naroda.

Stav Kluba Bošnjaka je da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na Pravilnikom predviđen način te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda, jer trenutno nijednu od šest funkcija na koja se vrše imenovanja u RS-u ne zauzimaju Bošnjaci, iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.