Vijeće ministara BiH
0

Za doktore porodične medicine 10 miliona dolara

SRNA
Vijeće ministara BiH prihvatio je danas Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - dodatno finansiranje za Projekat jačanja zdravstvenog sektora vrijedan 10 miliona dolara koji će omogućiti edukaciju većeg broja ljekara porodične medicine.

Rok otplate kredita je 20 godina, uključujući 10 godina grace perioda uz IDA uslove, a šest miliona američkih dolara namijenjeno je Federaciji BiH (FBiH), četiri miliona Republici Srpskoj (RS), saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Vijeće ministara BiH dao je saglasnost za potpisivanje specifičnog sporazuma između BiH i Švedske o opštinskom programu za upravljanje čvrstim otpadom u BiH vrijednog 100 miliona švedskih kuna koji će doprinijeti integralnom sistemu za upravljanje čvrstim otpadom u BiH. 

Utvrđen je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Francuske koji se odnosi na mobilnost mladih kojim se unapređuje saradnja BiH i Francuske s ciljem pojednostavljenja kretanja mladih, njihovog usavršavanja i univerzitetskog obrazovanja, te prilagođavanja potrebama tržišta rada. 

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje fonda za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH koji će biti zaključen između Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Vlade Velike Britanije i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, Savjeta ministara BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Vlade FBiH, Vlade RS i Pravosudne komisije Brčko distrikta.

Donesena je Odluka o usvajanju Osnova kvalifikacionog okvira u BiH kao ključnog dokumenta narednog procesa izgradnje i uspostavljanja kvalifikacionog okvira u BiH, a na osnovama Evropskog kvalifikacionog okvira za cjeloživotno učenje. 

Usvajanje ovog dokumenta predstavlja okvir djelovanja za sve institucije i pojedince koji su, u skladu sa svojim nadležnostima, involvirani u proces priprema kvalifikacionog okvira.
Vijeće ministara BiH imenovaće interresornu komisiju za izradu kvalifikacionog okvira u BiH koja će pripremiti radni plan glavnih aktivnosti u okviru izrade kvalifikacionog okvira u BiH. 

Evropski parlament i Vijeće EU usvojili su 2008. godine Evropski kvalifikacioni okvir za cjeloživotno učenje, kao evropski referentni okvir za sistemsko vrednovanje obrazovnih sistema u državama EU, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima s ciljem obezbjeđivanja brže mobilnosti na evropskom tržištu rada.