Skupština SBK
0

Za četiri godine efektivno radili samo 20 dana

SRNA
Foto: ENI news
Foto: ENI news
Skupština Srednjobosanskog kantona je u toku četvorogodišnjeg mandata održala ukupno 24 redovne i šest vanrednih sjednica, na kojima su zasijedali ukupno oko 150 radnih sati što nije ni 20 radnih dana, što je ovu zakonodavnu instituciju svrstalo na samo dno liste po efikasnosti, objavio je danas Centar civilnih inicijativa /CCI/.

"Tokom mandata razmatrali su 180 mjera i svaka osma mjera bila je zakon. U tome se upravo i ogleda neefikasnost Skupštine kao zakonodavnog tijela u Srednjobosanskom kantonu i ukupno je u svom mandatu razmatrala 23 zakona, odnosno jedan zakon svaka dva mjeseca, zanemarujući primarnu ulogu da donosi i razmatra zakon", rekao je konsultant za monitoring CCI Mersad Avdić.

Avdić i portparol  CCI Majda Behrem-Stojanov danas su na konferenciji za novinare u Travniku  prezentovali izvještaj o radu Vlade i Skupštine Srednjobosanskog kantona tokom četvorogodišnjeg  mandata. 

"Vlada i Skupština planirali su završiti svoj mandat onako kako su i započeli, jednom riječju, kastastrofalno", navela je Stojanov.

Ona je istakla da su se uspjeli približili katastrofalnoj 2007. godini, kada je Skupština uspjela završiti samo jednu redovnu sjednicu u cijeloj godini dana, te da su i neslaganja u vladajućoj koaliciji ostali nepromijenjeni od 2007. godine.  

"Ova, 2010. godina mogla bi ostati upamćena kao vrhunac neodgovornosti  aktuelne vlasti i vladajuće koalicije Srednjobosanskog kantona  zbog čijeg je političkog prepucavanja već pola godine onemogućeno uopšte funkcionisanje vlasti", pojasnila je Stojanov. 

Avdić koji je pratio rad Vlade i Skupštine SBK je izjavio da Skupština prvi svoj ispit nije položila u 2007. godini, te da su loši odnosi unutar vladajuće koalicije  uticali na efiksaniji rad Vlade i Skupštine.
"U 2007. godini program su realizovali 20 odsto,  godinu kasnije 38 odsto, a ove godine će ostati na 11 odsto. Cijeli mandatni period su planirali 240 mjera, a samo 60 ostvarili, ili 24 odsto. Tako nizak  nivo aktivnosti mali broj sjednica, neredocvn i nedovoljan broj donesenih zakona, odnos prema programskim obavezama, neefikasno politiziranje  svakog pitanja vezanog za Vladu, pridavanju malog interesa po pitanju građana samo su neki od loših pokazatelja rada ovog aktuelnog  saziva Skupštine", zaključio je Avdić.

On je dodao, da su  zastupnici sa 150 sati rada oni koji nisu profesionilizirali svoj rad naplatili su između 21 i 27.000 KM, a profesionalci su naplatili između 80 i 170.000 KM.

Pali su i na popravnom i nadamo se da im građani neće progledati kroz prste, zajednički su ocijenili Stojanov i Avdić.