BiH
0

Za Čavića nedvosmisleno da je bilo kupovine poslanika, Mitrović negira da je "kupljen"

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da je frapantan sadržaj audiosnimka na kojem se navodno govori o kupovini poslanika u RS-u i da je vrijeme pokazalo da se upravo to i radilo - kupovali poslanici.

Čavić je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a dodao da vladajuća koalicija u RS-u ne bi imala većinu da nije bilo "kupovine“ poslanika.

Kazao je da on u svojoj prijavi nije naveo koja su to dvojica poslanika koji su navodno kupljeni, ali da je Specijalno tužilaštvo RS-a u istrazi saslušalo poslanike Vojina Mitrovića i Iliju Stevančevića.

Upitao je i kako je moguće da premijerka Željka Cvijanović nema sigunosnu kulturu kada govori o važnim državničkim stvarima te upitao šta su radili oni koji su zaduženi za njenu sigurnost, ako su prisluškivani njeni razgovori.

Čavić je postavio i pitanje da li je bilo ko pokušao da ispita ko su osobe koje se, uz Cvijanović, također čuju na snimku.

Najčešće tvrdnje koje su čuju u Skupštini su, kaže, da nema potrebe za političkom diskusijom jer je istraga obustavljena po obje prijave, i njegovoj i onoj premijerke Željke Cvijanović.

Međutim, smatra da je rasprava neophodna, jer nije uslijedio sudski epilog.

Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija, međutim, ustvrdio je da sumnja "da je Čavić montirao ovaj snimak“.

Tamindžija je audiosnimak povezao s nekim Čavićevim navodima iz 2006. godine.

Nezavisni poslanik Vojin Mitrović je naveo da on "ima dovoljno sredstava i imovine i ne može ga niko kupiti“.

Govorio je o tome zašto se razočarao i napustio NDP i Savez za promjene, nakon općih izbora i osvojenog poslaničkog mandata te zašto je ponovo dao podršku SNSD-u.

U raspravu se uključio i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija koji je naveo da je protiv demonstracija u RS-u, koje spominje opozicija.

Poslanička rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o informaciji o ''kupovini'' narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a još traje.