Općina Livno
0

Za brigu o divljim konjima 10.000 KM

SRNA
Općina Livno je za pomoć i brigu o divljim konjima na visoravni Kruzi iznad Livna izdvojila 10.000 KM iz budžeta za tekuću godinu, potvrdio je predsjednik Planinarsko-ekološkog društva "Borova glava" Branko Lijović.

Lijović je rekao novinarima da na području Kruga, prema posljednjem brojanju, živi 198 divljih konja, te da je ove godine preživjelo čak 22 ždrebadi, što je četiri puta više od ranijeg godišnjeg prosjeka.

Iako su odlukom Općinskog vijeća Livna krajem 2009. godine divlji konji sa visoravni Kruzi zaštićena vrsta, ove životinje najčešće stradaju zimi kada se spuštaju na dionicu magistralnog puta Livno - Šuica - Kupres zbog soli, ali i od lovokradica koji žensko ždrijebe prodaju za 400 do 500 maraka.

Govoreći o divljim konjima na Kruzima koji godinama žive pod vedrim nebom, održavaju se prirodnom selekcijom i nemaju vlasnika, a koji su postali jedinstvena turistička atrakcija u BiH, Lijović je rekao da je za sredstva koja je izdvojila općina nabavljena hrana koja će se stavljati u tri već postavljene hranilice, kao i određena količina soli.

Lijović je dodao da bi pravo rješenje za zaštitu konja bila dežurstva volontera na terenu, odnosno ljubitelja ovih divljih životinja, ali su im potrebna sredstva za gorivo, jer se područje na kojem žive konji prostire na oko 100 kilometara kvadratnih platoa iznad Livna.