BiH
7

Za Božić i Vaskrs/Uskrs od sada neće biti nastave u školama na području Sarajeva

Klix.ba
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
U skladu sa članom 22. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i članom 38. Zakona o srednjem obrazovanju, ministar za obrazovanje Kantona Sarajevo Damir Marjanović je donio školski kalendar za školsku 2013/2014. godinu.

Školski kalendar u odnosu na prethodne školske godine sadrži novinu, koja se odnosi na obilježavanje katoličkog vjerskog praznika Božić (25. decembar), kao i vaskršnjih/uskršnjih praznika, odnosno Velikog petka (18. april), koji se sada tretiraju kao nenastavni dani za sve učenike i nastavnike u svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

"Vodeći računa o multikulturalnoj sredini u kojoj živimo, kao i o činjenici da obilježavanje vjerskih praznika predstavlja pravo svakog pojedinca na slobodu ispoljavanja vjerskih opredjeljenja, Ministarstvo za obrazovanje KS je na stanovištu da u sredini kakvu predstavlja Kanton Sarajevo, ispravan način obilježavanja vjerskih praznika jeste da za neradne i nenastavne dane budu proglašeni dani kada se obilježavaju vjerski praznici pripadnika islamske, pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti", saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja KS.