Odluke visokog predstavnika
0

Za Bošnjake neprihvatljivi zaključci Skupštine RS-a

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda smatra neprihvatljivim zaključke koje je usvojila Naroda skupština RS-a u vezi sa zakonima koje je, kako je rečeno u informaciji Vlade RS-a, pokušao da nametne visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko oko "Elektroprenosa BiH“.

Šef bošnjačkih delegata Edin Ramić rekao je Feni da taj klub još jednom ukazuje na to da su odluke visokog predstavnika pravno obavezujuće.

„Međutim, ovom prilikom naglašavamo da visoki predstavnik treba aktivnije da se uključi u pitanje implemetacije ustavnih načela o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda i građana kada je riječ o njihovoj zastupljenosti u organima vlasti i drugim javnim institucijama“, naglasio je.

Klub Bošnjaka je, nakon razmatranja izvještaja o realizaciji programa rješavanja problema izbjeglica, raseljenih i povratnika, koji je nedavno usvojila Narodna skupština, odlučio da zatraži od Vlade i drugih nadležnih organa da se iznađu adekvatna sredstva za rješavanje egzistencijalnih problema povratničkih kategorija budući da su ona rebalansom budžeta RS-a drastično i neopravdano smanjena.

Podsjećanja radi, bošnjački klub se nije izjasnio o rebalansu entitetskog budžeta, ali je on ipak stupio na snagu.

„Upozoravamo da ukoliko se sredstva za povratnike ne iznađu i ne povećaju možemo dovesti u pitanje kasnije usvajanje plana budžeta za narednu godinu“, rekao je Ramić.

Kada je u pitanju izvještaj o radu MUP-a RS-a, Klub Bošnjaka je zatražio nacionalnu strukturu zaposlenih po policijskih stanicama za posljednjih pet godina kako bi se vidio trend zapošljavanja konstitutivnih naroda, koji je, po njihovom mišljenju, opadajući u posljednih nekoliko godina.