Mostar
0

Za biskupa zaređen mons. Tomo Vukšić

FENA
(Foto: Fotoservis)
Biskupsko ređenje mons. Tome Vukšića prvim vojnim ordinarijem u BiH upriličeno je danas na svečanom euharistijskom slavlju u prepunoj mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Biskupski red podijelio mu je glavni zareditelj, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, uz dvojicu suzareditelja, mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića i banjolučkog biskupa Franju Komaricu.

Biskup Tomo Vukšić za svoje biskupsko geslo izabrao je Isusove riječi "Mir vam svoj dajem" (Iv 14,27). Ovo geslo navješćuje pastoralni plan biskupa Vukšića koji se, u svojoj ulozi vojnog ordinarija Bosne i Hercegovine, želi predstaviti kao podupiratelj mira i sloge među narodima koji žive u ovom dijelu Evrope.

Na svečanosti ređenja u mostarskoj katedrali bilo je prisutno dvadesetak biskupa i oko 250 svećenika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve Islamske vjerske zajednice u BiH. Prisutni su bili i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, oko pedeset časnika i 150 vojnika pripadnika Oružanih snaga BiH, zatim predstavnici različitih nivoa civilnih vlasti u BiH, diplomati akreditirani u BiH, kao i brojni predstavnici političkih, naučnih, obrazovnih, kulturnih i privrednih institucija, te Malteškog reda.

Veliki broj građana Mostara i Hercegovine, koji nisu mogli ući u mostarsku katedralu, obred mise i biskupskoga ređenja pratili su putem video zida koji je bio postavljen ispred Katedrale.

Inače, cijeli obred mise i biskupskoga ređenja direktno je prenosila BHT1.

Tomo Vukšić rođen je 9. januara 1954. u Studencima. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu i u Ljubuškom, te klasične gimnazije u Zagrebu, studirao je teologiju u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1980. godine. Na Orijentalnom institutu u Rimu postigao je licencijat iz teologije (odsjek teologija - patrologija), a kasnije i doktorat orijentalne teologije kao i licencijat kanonskog prava na Sveučilištu Urbaniana.

Obnašao je dužnosti: župskog vikara u mostarskoj katedrali, novinara mjesečnika Crkva na kamenu i tajnika Mostarske biskupije. Bio je ravnatelj Teološkog instituta u Mostaru te vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Od 1991. profesor je na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a od 1987. i na Teološkom institutu u Mostaru kao i na Institutu u Dubrovniku.

Obnašao je razne službe u crkvenim sudovima u Mostaru i u Sarajevu. Bio je sudski vikar u Mostaru, a od 2005. predavač je na postdiplomskom studiju KBF-a u Zagrebu. Bio je i generalni je vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, član nekoliko vijeća Biskupske konferencije BiH te ravnatelj Katoličke tiskovne agencije. Priredio je nekoliko naučnih zbornika i monografija, sudjelovao na naučnim simpozijima, domaćim i međunarodnim. Bio je saradnik, urednik i član uredništva raznih časopisa, enciklopedija i novina. Njegova bibliografija premašuje 750 naslova.

Inače, Vojni ordinarijat u BiH osnovao je 1. februara ove godine papa Benedikt XVI. te je imenovao don Tomu Vukšića prvim vojnim ordinarijem. Vojni ordinarij osnovan je na temelju ugovora koji je između Svete Stolice i BiH potpisan 8. aprila 2010. u Sarajevu, a ratificiran u Vatikanu 14. septembra iste godine.