Okrugli sto u Sarajevu
0

Za BiH je prioritet investiranje u termo i hidroenergentiku

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Uredba o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije, u formi prednacrta, razmatrana je danas u Sarajevu na okruglom stolu koji je organiziralo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Cilj Uredbe je podsticaj veće proizvodnje i potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije na unutarnjem tržištu električne energije i razvoj regulatorne i tehničke infrastrukture u ovoj oblasti.

Predsjednik Vlade FBiH Mustafa Mujezinović u pozdravnom obraćanju istakao je opredjeljenje ove vlade da do kraja mandata posveti znatno više pažnje energetici, prometu i komunikacijama.

"To su jedine mogućnosti i prilike koje nam stoje na raspolaganju da povećamo rast privrednih aktivnosti na području Federacije i BiH te jedina nada da početkom izgradnje novih objekata u što skorijem vremenu ostvarimo dobrobit za sve građane u BiH", kazao je Mujezinović.

On je istakao da u ovoj oblasti imamo velike potencijale i mogućnosti te da niko nema pravo da usporava procese kada je u pitanju izgradnja elektroenergetkih objekata, pogotovo onih obnovljivih.

Tim koji je radio ovu uredbu, po riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, pokušao je naći najbolja rješenja i obavljen je niz javnih rasprava da bi došli do dokumenta koji tretira oblast obnovljivih izvora energije.

"Vlada FBiH želi da pokrene investicije i u ovoj oblasti, iako nam je prioritet pokretanje investicija u termo i hidroenergetici, ali pošto postoji veliki interes investitora za obnovljive izvore želimo i ovu oblasti pravno uokviriti", dodao je Hećo.

Ovaj dokument, kako je istaknuto, usklađen je sa zakonima i evropskim direktivama. Neki od ciljeva uredbe, po riječima predsjednika radne grupe Mustafe Gagule, jesu uklanjanje prepreka za porast korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i administrativne, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okoliš, približavanje ciljevima iz Kyota, podsticanje, uvođenje, primjene i razvoj nove opreme i tehnologija, te domaće ekonomije u cjelini, otvaranja novih radnih mjesta i razvoja poduzetništva u energetici, dugoročno osiguranje energije i drugo.

Cilj ovog skupa bilo je prikupljenje mišljenja i sugestija pri izradi ove uredbe, a ministar Hećo očekuje da bi se taj dokument za petnaestak dana mogao naći na Vladi FBiH.

Nakon uredbe ići će se i u izradu odgovarajućeg zakona, s obzirom na obimnost i važnost materije koju tretira.