Susret Silajdžić-Jeremić
0

Za BiH dostojanstvo je na prvom mjestu

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova Republike Srbije.

Ministar Jeremić je istakao punu opredijeljenost Republike Srbije za poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te naglasio važnost napretka obje zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. On je također istakao da je Srbija spremna na aktivniji odnos u rješavanju nekih otvorenih pitanja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Silajdžić je istakao da je onim što se dešavalo u periodu od 1992-1995. godine agresor pokušao oduzeti žrtvama dostojanstvo i da je potrebno u tom smislu pružiti iskrenu satisfakciju svim preživjelim i onima koji danas nisu više sa nama. Mi ćemo postati članica Evropske unije i NATO-a ali nam je dostojanstvo na prvom mjestu.

Silajdžić je ukazao na brojna otvorena pitanja kojima se mora posvetiti više pažnje. On je posebno istakao slučaj Ilije Jurišića i okolnosti njegovog hapšenja i tretiranja, te skrenuo pažnju na brojne potjernice koje se izdaju za građane Bosne i Hercegovine od strane organa Srbije, a koje su političkog karaktera.

Također, Silajdžić je podcrtao obaveze Srbije po pitanju provođenja presude Međunarodnog suda pravde i njenoj obavezi o izručenju Ratka Mladića Tribunalu u Hagu (ICTY).

Silajdžić je naglasio i važnost poštivanja Sporazuma o pitanjima sukcesije te upozorio da se međunarodni sporazumi ne mogu mijenjati vladinim ukazima i na taj način izbjegavati obaveza zaštite imovine građana i firmi iz Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji. On je također dodao da je Srbija dužna ispoštovati dugovanja po osnovi upotrebe vodnih resursa.