BiH
0

Za alternativni smještaj raseljenih osoba Vlada USK osigurala 90.000 KM

FENA
U ovogodišnjem budžetu Unsko-sanskog kantona (USK) za osiguranje alternativnog smještaja, odnosno plaćanje stanarine za 870 interno raseljenih osoba na području Kantona osigurano je 90.000 KM.

"Prošle godine za ove namjene utrošeno je 105.000 maraka, a s obzirom da se broj raseljenih osoba iz godine u godinu smanjuje, ove godine planirali smo nešto manje sredstava", kazala je za FENU šef Odsjeka za izbjegle i raseljene osobe, Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK-a Ajša Bećirbegović.

Na kraju prošle godine, kako je kazala, prema podacima Odsjeka, na području Kantona bila je ukupno 2.391 raseljena osoba, a na kraju 2011. preko 3.000. Većinom se radi o interno raseljenim osobama unutar Kantona, kojima se trenutno grade stambene jedinice devastirane u ratu.

"Moram istaknuti i to da mi imamo 1.521 osobu, koje su iz drugih općina, pretežno iz Republike Srpske (RS) raseljene. Oni su se smjestili ovdje i imaju status raseljenih osoba, borave faktički na našem Kantonu i čekaju da im se izgrade njihove kuće u RS-u", dodala je Bećirbegovićeva.

Ona očekuje da će u ovoj godini najveći broj raseljenih osoba riješiti svoje stambeno pitanje, jer su najavljena značajna financijska sredstva za sanaciju i adaptaciju njihovih kuća, kako od resornog federalnog, tako i od državnog ministarstva.