Nebojša Radmanović
0

"Za akcioni plan za članstvo u NATO riješiti pitanje vojne imovine"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da će BiH dobiti akcioni plan za članstvo u NATO ako naredne godine bude riješeno pitanje vojne imovine.

"Rješavanje pitanja vojne imovine jedini je zadatak koji je vezan za nas, a sve ostalo zavisi od zemalja članica", rekao je Radmanović za "Euroblic".

Govoreći o podnošenju aplikacije BiH za status kandidata za članstvo u EU, on je rekao da se trenutno slušaju različite priče - da je zatvaranje OHR-a uslov za to, pa onda da nije.

Radmanović je podsjetio da je komesar EU za proširenje Štefan File rekao da je kandidatura moguća i dok je OHR u BiH i dodao da to ništa ne znači jer je za sada zvanična odluka, na papiru, da BiH ne može podnijeti aplikaciju dok je OHR tu.

Prema njegovim riječima, prioriteti u radu Predsjedništva BiH su dobrosusjedski odnosi i napredak ka EU, ali i racionalizacija predstavništava u inostranstvu, koja neće biti jednostavna.

Radmanović je podsjetio da rokovi za konsultacije Predsjedništva BiH o mandataru Savjeta ministara počinju da teku od momenta konstituisanja parlamenta BiH, dodajući da smatra da se to neće desiti na današnjoj sjednici.

"Parlament je konstituisan onda kada izabere rukovodstvo, nakon čega Predsjedništvo ima 15 dana da predloži mandatara. U ovom momentu važnije su međustranačke konsultacije. Predsjedništvo sebi ne može da dozvoli da izabere predsjedavajućeg koji neće imati podršku parlamenta BiH", rekao je Radmanović.