BiH
15

Za 24 sata "Virtuelni vodič" preuzelo 320 korisnika

Klix.ba
Općina Stari Grad Sarajevo prva je općina u Evropi koja je implementirala aplikacije uvećane realnosti za prezentaciju turističkih znamenitosti.

Projekat nazvan "Virtuelni vodič" pruža najkvalitetniju, ali i najmoderniju prezentaciju historije i kulture najstarije gradske općine, a iako je aplikacija aktivirana prije samo 24 sata, do sada je preuzelo 320 korisnika. Do sada je projekat u potpunosti implementiran u Kuala Lumpuru u Maleziji, a Stari Grad Sarajevo je evropska premijera za ovu tehnologiju. Nakon Starog Grada na redu su drugi veliki centri među kojima je i Istanbul. Razvoj aplikacije i implementacija projekta je djelo firme AD Consulting d.o.o. Sarajevo, na čelu sa Muhamedom Ljevakovićem.

“Prije dva mjeseca gospodin Ljevaković mi je u kratkim crtama izložio ovaj projekat i u roku od pet minuta smo dogovorili njegovu realizaciju. Prvi smo u Evropi s ovakvim projektom. Za sada je obrađen 21 objekat, a moram reći da ćemo ga mi proširivati i na ostale objekte, kao što je Despićeva kuća i ostali historijski spomenici", kazao je na današnjem predstavljanju “Virtuelnog vodiča”, načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

“Virtuelni vodič” mogu koristiti svi korisnici smart, ili tzv. pametnih telefona, preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima. Na ukupno 21. lokaciji ili objektu postavljene su naljepnice sa QR kodovima koje je potrebno skenirati kako bi se pristupilo sadržajima. Po preuzimanju koda, počinje putovanje kroz historiju i upoznavanje sa vremenom nastanka znamenitosti ispred koje se korisnik nalazi, njenim osnivačem, historijskim periodima, rušenjima i restauracijama kroz koje je prolazila, pa do današnjih dana. Sve naljepnice su specijalno dizajnirane za objekat na koji su postavljene, a izrađene su od samoljepljive bijele folije koja je otporna na vodu.

Govoreći o samom projektu, autor Ljevaković je kazao da je "Virtuelni vodič" jednostavna aplikacija uvećane realnosti pri čemu imamo informacije odnosno video snimke i slažemo ih preko fotografija.

"Aplikacija se može pokrenuti na pametnom telefonu na jednom od pet jezika: bosanski, engleski, njemački, turski ili arapski jezik. Osim za preuzimanje aplikacije, kasnije za njeno pokretanje i pregledanje sadržaja, više nije potreban internet. Projekat je takav da se mogu dodavati novi objekti, novi jezici", kazao je Ljevaković dodavši da je Stari Grad koja ima najviše da pokaže.

Autor svih tekstova obrađenih u projektu je arhitekta Mufid Garibija, izuzetni poznavalac historije Sarajeva, a uz sugestije i prijedloge vlasnika i upravitelja objekata koji su obrađeni. “Želja mi je bila da ljude ne opterećujem prevelikim tekstom, nego da ih upoznam sa historijom kroz jednu laganu priču. I smatram da smo u tome uspjeli. Ovo je vrlo važan projekat, jer će ljudi na ovaj način moći bolje upoznati svoj grad i njegovu historiju", kazao je Garibija na današnjoj promociji u Kući zanata.

Osim na objektima, kodovi se mogu preuzeti i na panou koji će od 9. augusta biti postavljen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kao i na panou u Info-press centru u Halačima. Aplikaciju korisnici mogu preuzeti i na bilo kojem drugom mjestu sa mogućnošću pristupa internetu, i to na ovom linku. Također, štampane su brošure sa uputstvom za korištenje aplikacije koje se mogu preuzeti širom Starog Grada: u Info-press centru, Centru za doček posjetitelja, Turističkom info-punktu, općinskom Info-pultu, ugostiteljskim objektima... Preuzimanje aplikacije je besplatno.

Pri izboru znamenitosti i lokacija koji su obuhvaćeni projektom najviše se vodilo računa o njihovoj atraktivnosti za turiste, odnosno izabrani su oni za koje se smatra da ih turisti najčešće posjećuju kada dođu u Stari Grad. S obzirom da ova općina ima mnogo više kulturno-historijskih spomenika i lokacija koje treba posjetiti, projekat “Virtualni vodič” ostavlja mogućnost povećanja broja sadržaja.

Znamenitosti obrađene u “Virtuelnom vodiču”:

  1. Mjesto atentata na Franca Ferdinanda
  2. Vijećnica
  3. Gazi Husrev-begova džamija
  4. Stara pravoslavna crkva
  5. Katedrala
  6. Stari jevrejski hram
  1. Sebilj
  2. Svrzina kuća
  3. Morića han
  4. Kolobara han
  5. Žuta tabija
  6. Bijela tabija
  7. Gazi Husrev-begov hamam i Bošnjački institut
  8. Bakr-babina džamija i arheološki park At mejdan
  9. Muzički paviljon At mejdan
  10. Gazi Husrev-begov bezistan
  11. Sahat kula
  1. Mevlevijska tekija (Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima)
  2. Careva džamija
  3. Bezistan i Tašlihan
  4. Inat kuća