Nakon nereda u Sarajevu
0

Za 12 navijača i demonstranata predložen jednomjesečni pritvor

Piše: A. Jahić
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) predložilo je mjeru jednomjesečnog pritvora za 12 osoba za koje se sumnja da su počinile krivična djela učestvujući u neredima ispred zgrade Vlade Federacije (BiH) i na stadionu Asim Ferhatović - Hase.

Ukupno sedam osoba je predato Tužilaštvu zbog sumnje da su učestvovali u neredima na koševskom stadionu odmah po završetku utakmice između Sarajeva i Širokog Brijega, dok je šest osoba predato jer se sumnja da počinili krivična djela ispred zgrade Vlade FBiH.

Kako je za naš portal rekla Jasmina Iftić, portparol Tužilaštva KS, za svih šest osoba uhapšenih tokom nereda ispred zgrade Vlade FBiH tužilac će predložiti jednomjesečni pritvor.

Tužilac je predložio i mjeru jednomjesečnog pritvora za šest navijača FK Sarajeva zbog sumnje da počinili krivična djela sudjelovanje u grupi koje sprječava policiju u obavljanju službene dužnosti, napad na službenu osobu, oštećenje imovine i nasilničko ponašanje.

Jučer su Tužilaštvu KS predate dvije osobe, od kojih jedan maloljetnik, koje su učestvovale u neredima nakon utakmice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo napada na ovlaštenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Maloljetnik A.R. (1992.) je nakon saslušanja pušten na slobodu.

U prostorije policije pozvani su Dževad Radžo, Huso Tucak, Munir Karić i Izet Ganić da daju izjavu u svojstvu organizatora demonstracija ispred zgrade Vlade FBiH, rečeno nam je iz Federalne uprave policije.

Kako je saopšteno iz MUP-a KS, ispred te zgrade tokom nereda povrijeđena su 34 demonstranta i 30 policajaca, dok je u incidentima nakon utakmice povrijeđeno 11 službenika policije, 15 zaštitara i 22 navijača.