Da se nikada ne ponovi
0

Za 12 banjalučkih beba zapaljeno 12.000 svjećica

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko stotina Banjalučana večeras je u centralnom gradskom parku "Petar Kočić" upalilo 12.000 svijeća kao pomen za 12 banjalučkih beba, koje su tokom ratnih dejstava 1992. godine umrle zbog nedostatka kiseonika u Kliničkom centru Banja Luka.

Prije paljenja svijeća građani su se okupili ispred Narodnog pozorišta RS te su sa bijelim ružama u rukama prošetali do spomenika posvećenog stradalim bebama, od kojih je posljednja preminula prije tačno 20 godina.

Podsjećamo, tokom maja i juna 1992. godine u banjalučkom porodilištu bebe su umirale zbog nedostatka kiseonika koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog blokade Banje Luke, a ni zračnim putem zbog odluke VIjeća sigurnosti UN-a o zabrani letenja iznad BiH.

Od posljedica iz 1992. godine, nakon 14 godina preminula je i "trinaesta banjalučka beba" Slađana Kobas iz Prijedora, koja je te ratne godine također čekala kiseonik.

Organizator večerašnjeg okupljanja u Banjoj Luci je Omladinska organizacija “Agora”, odnosno vršnjaci nastradalih beba, koji su poručili kako ne žele da banjalučka tragedija ode u zaborav, te da ona više nikada i nikome ne smije da se ponovi.

Ova organizacija danas je uputila otvoreno pismo Vijeću sigurnosti UN-a, zbog čijih se odluka, kako su naveli, i dogodila banjalučka tragedija.

Majka jedne od 12 banjalučkih beba i predsjednica Udruženja "Dvanaest beba" Željka Tubić večeras je rekla kako su oni koji su imali moć i koji su mogli da pomognu te 1992. godine okrenuli leđa Banjoj Luci, te dozvolili da se ugasi 12 tek rođenih života.

"Stalno se pitam zašto su naša djeca stradala u prokletom ratu. Nestalo je sve o čemu smo sanjali te 1992. godine, a  tuga nas prati cijeli život", naglasila je Tubićeva obraćajući se okupljenim građanima.

Ona je podsjetila da su samo dvije bebe imale ime, a da ostale ni to nisu stigle da dobiju.

"Mi, majke ugašenih zvjezdica, smo se zaklele da nećemo dozvoliti da ti, tek rođeni, a zatim i ugašeni život,i ikada budu zaboravljeni", kroz suze je poručila Tubićeva.

U sklopu obilježavanja dvadesete godišnjice tragične smrti beba, poznatih i kao "12 banjalučkih zvjezdica", danas tokom dana su položeni vijenci na njihov spomenik u centru grada.