BiH
0

Z. Pusić: Papina izjava o ateistima ugrožava slobodu vjeroispovijesti

FENA
Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić ocijenio je da nedavna izjava pape Benedikta XVI., kojom je ateizam nazvao "misterijem zla i moći tmine", znači ozbiljno ugrožavanje prava na slobodu vjeroispovijesti.

"Dana s položaja koji mnogi ljudi, ne nužno vjernici ili katolici, doživljavaju kao visoki moralni autoritet, ova izjava predstavlja ozbiljno ugrožavanje prava na slobodu vjeroispovijesti", navodi Pusić u današnjem priopćenju.

Zabrinjava i rastužuje da papa, kojemu je sudbina dala iznimnu priliku da pridonese pozitivnoj promjeni u svijetu "bremenitom mržnjama i predrasudama", daje takve izjave, kaže Pusić, napominjući da odgovornost za nepromišljenu izjavu ili javno izrečeno uvjerenje koje zaziva netrpeljivost raste s utjecajem koji osoba ima na formiranje javnog mnijenja.

"Nije previše očekivati od pape da zna i da promiče stav da je sloboda svakog čovjeka, kao temeljno ljudsko pravo, ograničena jednakom slobodom drugoga", dodaje Pusić.

Lošom tradicijom Katoličke crkve Pusić smatra pripisivanje manjka morala, čovječnosti i poštenja svima koji nisu vjernici, ističući da biti vjernik ili ateist nije ni jamstvo ni prepreka da netko bude moralan i pošten čovjek.

"Da vjera i biti vjernik nije garancija morala, da su u ime vjere i od vjernika počinjeni najgori zločini, nije, za razliku od pitanja postoji li Bog, stvar vjerovanja, nego elementarnog obrazovanja i praćenja svakodnevnih doga|aja", tvrdi Pusić u priopćenju.