BiH
0

Yildiz u posjeti Bihaću: Turska budućnost BiH vidi u EU i NATO okvirima

Anadolija
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz, poručio je danas da njegova zemlja vidi budućnost BiH u EU i NATO okvirima. On je tokom današnje posjete Općini Bihać, podsjetio da se u toj općini nalazi u okviru projekta koji organizuju zajedno sa Evropskim pokretom u Bosni i Hercegovini
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Yildiz je napomenuo da su u okviru današnje, ali i sutrašnje posjete predviđeni susreti sa općinskim dužnosnicima i privrednicima, no kako je rekao, uoči posjete općinama, razgovarao je i sa kantonalnim zvaničnicima.

Polazeći od činjenice da je budućnost Bosne i Hercegovine u rukama njenih građana, kako je rekao Yildiz, njegova zemlja budućnost prijateljske BiH vidi u okviru Evropske unije (EU) i NATO-a.

Ambasador je naglasio potrebu da se cijela BiH pripremi za integrativne procese, te dodao kako njegova zemlja čini sve u njenoj moći kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u njenim eurointegracijskim procesima.

„Ovaj grad, ovaj kanton igrao je jednu od ključnih uloga u borbi za nezavisnost zemlje, a sigurno će imati vrlo važnu ulogu i u miru i u Evropskoj uniji (EU). Unsko-sanski kanton će biti jedan od kantona koji će možda i najviše osjetiti pozitivne efekte ulaska u EU“, rekao je Yildiz.

On se osvrnuo i na proces eurointegracija Bosne i Hercegovine u EU i NATO.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Kao ambasador u ovoj zemlji vidim da postoje oni koji namjerno opstruišu EU i NATO integracije, te oni koji u tom smislu osjećaju opravdanu zbrinutost. Sa prvima se treba boriti, a drugima treba pružiti pomoć. Ovaj kanton je u drugoj grupi i treba mu opružiti podršku. Mi s jedne strane sa našim sagovornicima u EU i NATO podržavamo BiH, dok su druge strane usmjeravajući turske institucije i privrednike nastojimo tu podršku još više osnažiti", pojasnio je turski ambasador.

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo, te ostali članovi delegacije koja u naredna dva dana boravi u posjeti općinama Unsko-sanskog kantona, razgovarali su danas u Bihaću sa općinskim načelnikom Emdžadom Galijševićem.

U organizaciji Ambasade Republike Turske i Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, a u okviru realizacije projekta "Bosna i Hercegovina - Turska, mostovi kultura, religija i civilizacija u kontekstu EU integracija kroz promociju ekonomske saradnje", upriličena je posjeta Općini Bihać.